Turčinov izjavio da su ukrajinske rakete bolje od ruskih

Photo

Sekretar Saveza za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Ukrajine Aleksandar Turčinov izjavio je da ukrajinske rakete prevazilaze ruske rakete istog tipa.

Кako saopštava pres-služba SNBO, ovu izjavu on je dao za vreme posete džavnoj fabrici ”Luč”, gde se upoznao sa novim razradama i tehnologijama proizvodnje savremenog raketnog naoružanja.

”Za nas je od principijalne važnost to što rakete ”Luč” ne samo da ne zaostaju, već su po svojim bojevim karakteristikama bolje nego rusko naoružanje istog tipa”, - kazao je Turčinov posle obilaska pogona novog raketnog kompleksa ”Oljha” i krstareće rakete ”Neptun”.

On je takođe pomenuo da su u Ukrajini i van njenih granica čuveni ”snažni, efikasni i pouzdani” protivraketni kompleksi ”Skif”, ”Stugna”, ”Кorsar”, ”Sarmat”, ”Barjer” i drugi. Prema rečima šefa SNBO, ovi protivraketni kompleksi efikasno uništavaju neprijateljske ciljeve i traženi su na stranim tržištima. 

Turčinov je saopštio da su mnogi ukrajinski raketni kompleksi bili razrađeni ”u najkraćem roku posle početka vojne agresije” 2014. godine. Prema njegovim rečima, u to vreme ukrajinska odbrambena industrija našla se pred zadatkom da obnovi raketni štit zemlje, što je ”bilo i učinjeno”.

Prema mišljenju niza eksperata, Ukrajina zaista može da proizvede raketno naoružanje, ali ne može da uspostavi serijsku proizvodnju. Кako prenosi RBК, zamenik direktora Instituta za političku i vojnu analizu Aleksandar Hramčihin je istakao da ukrajinska industrija može da ”napravi mnogo toga, ali u jednom primerku”.


Izvor EADaily


Ocenite članak
(0)
(0)
captcha