Američki komprimovani gas izgubio od ”Gasproma” s velikom razlikom

Photo

Nekoliko godina Amerikanci su pretili Mosvki da će u svakom trenutku dovesti svoj komprimovani gas u Evropu i Ukrajinu i samim tim ”ugušiti” ruski ”Gasprom”, nanoseći ogromne finansijske probleme Rusiji. Između ostalog, kako se ispostavilo, SAD su sposobne samo za glasne izjave. Mnogo teže je konkurisati Moskvi, pišu GOSNOVOSTI.

Iz referata prestižnog Centra za globalnu energetsku politiku na Kolumbijskom univerzitetu (SIPA), saznaje se da će američkom komprimovanom gasu skoro u svim pravcima verovatno nastupiti kraj. Za sve je kriv skok unutranjših cena sirovine u SAD, kao i previše niske cene gasa u Evropi i Aziji.

Da bi Americi bilo povoljno da prodaje sirovinu, cene na Henry Hub (američki gasni hab, na kojem proizvođači komprimovanog gasa kupuju gas za kasniju proizvodnju) treba da ostaju na nivou od najmanje 3 dolara za milion BTU. Samo u tom slučaju američke fabrike će imati profit.

Ipak u poslednjem godišnjem pregledu Uprava za energetsko informisanje Ministarstva energetike SAD (EIA) za 2016. godinu je pretpostavila da će cene gasa u SAD do 2020. godine, naprotiv, skočiti do 3,6-4,9 dolara za milion BTU, ne dozvolivši Americi da izađe na evroazijsko tržište.

Pri tome statistika takođe potvrđuje da američki komprimovani gas nije posebnoi interesantan Evropi. Prošle godine u EU je otišlo svega 10% sirovine iz SAD, i to uglavnom u zemlje koje nemaju ugovore sa Rusijom.

Ruski gas koji Evropa kupuje mnogo joj je povoljniji. Lakše ga je vaditi i mnogo je jeftiniji transport. Tako da su pretnje SAD da će snabdeti celu Evropu i Ukrajinu svojom sirovinom ostale prazne reči, koje nemaju nikakve osnove.

Autor Anton Orlovski

Izvor ГОСНОВОСТИ

Ocenite članak
(0)
(0)
captcha