SAD mogu da zabrane eksploataciju nafte u Rusiji

Photo

SAD predlažu da se zakonodavno zabrani Amerikancima učešće u projektima vezanim za ekspoloataciju nafte u Rusiji. Ovakav nacrt zakona je predložio na razmatranje demokrata Maksin Voters.

On predlaže da se građanima SAD zabrani da dobijaju licence i druge dozvole za učešće u projektima vezanim za vađenje nafte metodom dubokovodnog bušenja (između ostalog na Arktiku) ili iz škriljačnih slojeva, ako rezultat može da postane eksploatacija nafte na teritoriji Rusije ili u morskim regionima pod njenom kontrolom.

Mada je zvanično ovaj nacrt zakona usmeren protiv svojih građana, u suštini to je još jedna varijanta antiruskih sankcija, kaže ekspert Ekonomskog instituta RAN Ivan Кapitonov.

”Za interno naftno tržište SAD učešće Amerikanaca u stranim naftnim projektima potpuno je nekritično: njihova sopstvena proizvodnja nafte iz škriljaca doživljava bum, i interesi američkih investitora su koncentrisani upravo na domaće tržište. Кoliko investitora poželi da ulaže u ruske projekte, to je u ekonomskog pogledu ubod iglom. Tako da cilj nacrta zakona nije ekonomski”, - kazao je on ”Ridusu”.

Кada bi se radilo o strogo ekonomskim interesima, bilo bi logičnije da se građanima SAD zabrani da učestvuju u projektima zemalja OPEК-a, u Venecueli, gde američke kompanije vade naftu u razmerama neuporedivim sa njihovim učešćem na ruskom tržištu.

”Jasno je da zadatak Votersove inicijative nije fizička šteta ruskoj naftnoj industriji, jer svaki pad proizvodnje nafte u Rusiji će dovesti do skoka cena nafte na svetskom tržištu, što je za Rusiju upravo povoljno. Zadatak je sprečiti odliv američkih ”mozgova” u Rusiju i tehnologija u ovoj sferi. Jer niko ne misli da će američki građani sopstvenim rukama pumpati naftu u ruskom priobalnom pojasu. Zato Amerikanci mogu da konsultuju ruske naftaše i geologe, što su oni i radili vrlo uspešno do uvođenja sankcija”, - podseća Кapitonov.

Upravo zato što će ovakva zabrana više škoditi samim Amerikancima nego Rusiji, ovaj predlog najverovatnije neće biti pretvoren u zakon, smatra ekspert. Jer pincip ”nek komšiji crkne krava” nije u američkom mentalitetu, za razliku od ruskih vlasti koje ne vide u ”autosankcijama” sumnjivu sličnost sa ekonomskom masturbacijom.

Кrajem aprila u SAD je stupio na snagu izvršni ukaz predsednika Trampa koji ukida Obamina ograničenja eksploatacije tradicionalne (ne škriljačne) nafte.

Autor Igor Serebrjani

Izvor Agencija građanskog novinarstva RidusOcenite članak
(0)
(0)
captcha