EU je povoljnije da srađuje sa Rusijom - ekspert

Photo

Brisel je postupio uprkos volji Vašingtona i izveo deo zajedničkih energetskih projekata EU i Rusije van delovanja američkih sankcija. Кonstantin Blohin, politikolog Centra evroatlantskih istraživanja RISI izneo je dopisniku Nation News svoje viđenje perspektive razvoja odnosa EU i SAD u kontekstu najnovijih odluka Evrope o tom pitanju bolnom po Ameriku.

Sada vidimo podelu evroatlantske zajednice, između dve obale Atlantika nema jedinstva. Evropi je povoljno da jača saradnju sa Rusijom sa tačke gledišta ekonomije, za SAD je povoljnije da ukloni Rusiju kao svog geopolitičkog konkurenta i da lobira interese svojih kompanija. Sve zavisi od toga da li će elite EU i SAD uspeti da se dogovore.

Ekspert je takođe istakao da je u SAD situacija vrlo nestabilna zbog konflikata između Bele kuće i Кongresa, između pristalica i protivnika Trampa, složenih Trampovih odnosa sa medijima i novog talasa sukoba na rasnoj osnovi u društvu. U uslovima ”turbulentnosti” politikolog nije želeo da da određene prognoze, ali je podvukao da će vektor razvoja evroatlantske zajednice odrediti to da li će EU i SAD uzeti u obzir uzajamne interese po pitanju daljih odnosa sa Rusijom.


Izvor Informaciona agencija Nation News

Ocenite članak
(0)
(0)
captcha