MIP Rusije: Promene u statusu Kosova zahtevaće promene u međunarodnom pravu

Photo

Ako u toku pregovora povodom statusa Kosova stvar dospe do promene pozicije Beograda o kosovskom pitanju i do potpisivanja sporazuma sa kosovskim Albancima, to će nesumnjivo povući izmene u međunarodnom pravu i usvajanje nove rezolucije SB UN, u kojoj će te izmene biti odražene. Ovo je izjavila zvanični predstavnik MIP Rusije Marija Zaharova na brifingu 13. decembra, odgovarajući na molbu novinara EADaily da precizira sadržaj izjave ambasadora Ruske Federacije u Srbiji Aleksandra Čepurina iz intervjua srpskom izdanju ”Kord magazin” o tome da ako Beograd i Priština postignu dogovor o ”razgraničenju”, on treba da bude potvrđen usvajanjem nove rezolucije SB UN.

”Znajući ambasadora Čepurina i tu problematiku, ja sam više nego ubeđena da se tamo stvar nije završila na jednoj frazi i da je, govorreći o rezoluciji, verovatno bilo reči i o tom poslu koji predstoji, o pregovornom procesu, o onteresima Srbije i srpskog naroda u celini, o istoriji tog pitanja” – kazala je Zaharova.

Ona je pretposavila da se u intervjuu govorilo o usvajanju nove rezolucije o Kosovu zato što na današnji dan Ruska Federacija polazi od aktualnosti važeće u pogledu ove teritorije i ove problematike Rezolucije 1244 SB UN.

”Nju niko nije ukinuo. I zato ako bude promena po tom pitanju, koje (i to je naš principijalni stav) mogu da se dešavaju isključivo uz saglasnost Beograda i u interesu srpskog naroda, nesumnjivo, to će povući za sobom i promene u međunarodnom pravu. Zato što ako mi priznajemo Rezoluciju SB kao obaveznu za sprovođenje, onda s promenom situacije, između ostalog potvđene od strane Beograda i u interesu srpskog naroda, ot će zahtevati promene u međunarodnom pravu. Zato sam u datom slučaju ubeđena da ambasador Čepurin nije razmišljao na temu Rezolucije SB, već je govorio o procesu koji između ostalog pretpostavlja i promene u međunarodno-pravnoj sferi”, - rekla je sekretar za štampu ruskog MIP-a.

Van konteksta kosovskog regulisanja, precizirala je ona, svaka rezolucija SB UN se donosi u SB putem glasanja, posle konsultacija i odgovarajućeg preliminarnog rada. ”Još jednom govorim, to se odnosi na sve rezolucije SB” – rezimirala je Zaharova.

Kako je saopštilo EADaily, u intervjuu izdanju ”Kord magazin” 5. decembra Aleksandar Čepurin je povodom ”razgraničenja” kao jedne od mogućnosti regulisanja kosovskog problema izjavio sledeće: ”Rusija podržava rešenje koje Srbija smatra prihvatljivim za sebe. Ako je Beograd zadovoljan razgraničenjem sa kosovskim Albancima, ne vidim razloga za primedbe sa strane Moskve. Ovde su važna dva momenta. Odluka mora da bude prihvaćena bez primene ucene prema Beogradu, na osnovu i uz poštovanje Rezolucije 1244, koja fiksira teritorijalnu lojalnost Kosova prema Srbiji. Kao drugo, takva odluka, ako bude doneta, treba da bude potvrđena usvajanjem nove rezolucije SB UN”.


Izvor EADaily
Ocenite članak
(0)
(0)
captcha