MIP Rusije: Rešenje za Kosovo mora da dobije odobrenje SB UN

Photo

Ruski stav povodom Kosova ostaje nepromenjen i oslanja se na međunarodno-pravne okvire, fiksirane u rezoluciji SB OON 1244. Tako je Departman za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije 6. novembra odgovorilo na molbu ruske informacione agencije EADaily da precizira stav Rusije u odnosu na ideju razgraničenja između Srba i kosovskih Albanaca.

”Rešenje, ako takvo bude dostignuto između Beograda i Prištine, treba da bude uzajamno prihvatljivo, da odgovara međunarodnom pravu, da dobije odobrenje SB UN i da bude realno ostvarivo. Neophodno je takođe obezbediti široku podršku međunarodne zajednice”, - stoji u saopštenju ruskog spoljnopolitičkog resora.

Odeljenje za informisanje i štampu smatra destruktivnim veštačko forsiranje takozvane ”konačne normalizacije” između Beograda i Prištine iz pobuda dalekih od istinskih interesa dostizanja stabilnog regulisanja i njeno povezivanje sa bilo kakvim veštačkim rokovima. ”Treba da bude osigurana potpuna realizacija ranije postignutih sporazuma”, - podvlači se u saopštenju.

Podsećamo da je ranije član Saveta Federacije Aleksej Puškov u intervjuu beogradskom izdanju ”Politika” izjavio da ne vidi razlog da Rusija negoduje protiv srpskog plana za Kosovo, čak ako se radi i o razgraničenju. ”Nikada nisam čuo da je Moskva bila protiv rešenja koja predlaže srpska vlast”, - kazao je senator.


Izvor EADaily

Ocenite članak
(0)
(0)
captcha