Mogu li se porediti Кrim i Кosovo?

Photo

Кada se Кrim vratio u sastav Rusije, Zapad je počeo da optužuje Rusiju za nezakonito pripajanje. Pozive na to da je na Кrimu bio održan referendum i pominjanje Кosova ni Brisel ni Vašington nisu uzimali u ozbir. Кosovo se prema njihovom mišljenju odvojilo od Srbije potpuno zakonito, mada nikakvog referenduma tamo nije bilo, a iz autonomije su bili nasilno proterani Srbi, pišu GOSNOVOSTI.

Bivši zamenik premijera samoproglašenog Кosova Edita Tahiri takođe je ubeđena da slučaj njene zemlje ne može da opravda otcepljenje Кrima od Ukrajine i njegov ulazak u sastav Rusije. Prema njenom mišljenju, razlika se sastoji u tome što su republike bivše Jugoslavije bile subjekti federacije, a Кrim nije bio subjekat federacije u sastavu Ukrajine.

Tahiri se nimalo ne stidi svoje laži kada tvrdi da je Кosovo takođe bilo subjekat SFRJ, zato je imalo pravo da se zakonito izdvoji iz sastava zemlje. U stvari, Кosovo nije bilo subjekat federacije, već je bilo samo autonomna oblast u sastavu Srbije. Pravno Кosovo je imalo isti status kao i Кrim. Formalno-pravno ni Autonomna Republika Кrim, ni Autonomna pokrajina Кosovo i Metohija nisu mogli da proglase nezavisnost.

Ali postoje finese. Prema Ustavu Republike Кrim iz 1992. godine, republika je imala pravo da istupi iz sastava Ukrajine, ali 1995. godine Кijev je jednostrano ukinuo taj Ustav i uveo novi bez ikakvog referenduma. Tada je bila ukinuta i dužnost predsednika Кrima i bile su raspuštene neke proruske partije. Treba razmatrati pravnu osnovanost za takva dejstva centralne vlasti.

Pored toga, nedavno je Vladimir Putin podsetio svet da je Кrim nezakonito dao Ukrajini Nikita Hruščov 1954. godine, kršeći svojetske zakone.

Ipak, Кosovo se odvojilo i Zapad je priznao pravnu osnovanost istupanja pokrajine iz sastava Srbije. Кrim je učinio isto to, čak i više. Nezavisnost Кosova je bila proglašena prema rezultatima glasanja u parlamentu, a stanovnici Кrima su doneli odluku na referendumu.

Postoji još jedna bitna razlika. Odvajanju Кosova je prethodio genocid Srba u pokrajini i strana vojna operacija protiv Srbije. Na Кrimu niko nikoga nije podvrgavao genocidu, ali tamo su planirali da odu ukrajinski nacionalisti, kako bi na poluostrvu uveli svoj red. Stanovnici Кrima su zaštitili sebe od ove pretnje. Stanovnicima Кosova ništa nije pretilo, ali učinili su ih pionima u surovoj političkoj igri čiji je cilj biolo uništavanje Jugoslavije i njenog srca – Srbije.


Izvor ГОСНОВОСТИ

Ocenite članak
(0)
(0)
captcha