Путин подсетио САД на ново оружје: иступање из споразума о ракетама средњег и малог домета ће наићи на одговор

Photo
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Moskva je spremna da vodi sa Vašingtonom pregovore o Sporazumu o raketama srednjeg i malog dometa, ali ako SAD iz njega ipak istupe, Rusija neće ostati bez odgovora. O tome je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio na savetovanju sa rukovodstvom Ministarstva odbrane po pitanjima vojne izgradnje, razvoja Oružanih snaga i odbrambeno-industrijskog kompleksa zemlje.

Putin je podsetio na situaciju od pre 17 godina, kada su SAD istupile iz sporazuma o protivraketnoj odbrani, a Rusija je na kraju proizvela hipersonično oružje. ”Кada su oni istupili iz Sporazuma, mi smo otvoreno i pošteno izjavili da ćemo biti primorani da preduzmemo uzvratne mere. Tako je i bilo učinjeno. Sada Rusija ima hipersonično oružje koje je u stanju da prevladava svaki sistem PRO”, - istakao je ruski lider.

On je podvukao da odluka SAD o istupanju iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa ”ne može da ne naiđe na odgovor” sa ruske strane. ”Da povdučem, mi smo spremni da vodimo dijalog sa američkim partnerima o tom ključnom pitanju. I nadamo se da će se oni prema tome odneti sa punom odgovornošću”, - kazao je predsednik.

Кako je ranije preneo portal EADaily, Putin je izjavio da Rusija računa da uspostavi pregovore sa SAD o Sporazumu o raketama srednjeg i malog dometa.

20. oktobra predsenik SAD Donald Tramp je izjavio i istupanju iz ovog Sporazuma, optuživši Rusiju za njegovo kršenje. Tram je istakao da će uvećavati nuklearni arsenal svoje zemlje kao odgovor na delovanje Rusije i Кine, koje je on opisao kao ”rastuću pretnju”. Rusija odriče kršenje sporazuma sa svoje strane i tvrdi da ugovor krše američki sistemi PRO u Evropi.


Izvor: EADaily

Ocenite članak
(0)
(0)
captcha