Zaharova: Кosovo pumpaju oružjem

Photo

Pitanje o mogućim posledicama namera separatističkog Кosova da formira svoju armiju i postavi granicu sa Srbijom ”dostojno je dobrog članka, možda čak nekog naučnog rada”. Tako je zvanični predstavnik MIP Rusije Marija Zaharova na brifingu u Moskvi 25. oktobra odgovorila na molbu novinara EADaily da oceni realnu opasnost od moguće realizacije projekta ”Velika Albanija” na koju je ranije ukazao ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin na međunarodnom forumu u Pekingu, označivši je kao ”glavni izazov” sa kojima se suočava njegova zemlja.

”Hajde da podelimo to pitanje. Što se tiče Кosova, kao što znate, mi ne priznajemo takvu državu. Tim pre, kao što smo ponavljali više puta, nas zabrinjavaju tendencije koje se tamo razvijaju u poslednje vreme. Uz apsolutnu neozbiljnost ove teritorije kao državne formacije, ona se još pumpa oružjem”, - kazala je Zaharova i dodala da ne može da ne zabrinjava otvoreno pretendovanje Кosova na posedovanje tog istog oružja, zato što kao država ono se nije ostvarilo.

”Ako govorimo o oceni izjava ministra odbrane Srbije o količini i kvalitetu pretnji sa kojima se suočava njegova zemlja, ja bih ipak to ostavila srpskoj strani. Njihovo je pravo da kažu s koje strane odećaju ove opasnosti”, - odgovorila je Zaharova.

Кako je ranije saopštila informaciona agencija EADaily, ”parlament” separatističkog Кosova usvojio je paket dokumenata na osnovu kojih će se Snage bezbednosti Кosova bez promene naziva transformisati u armiju Кosova. Jedan od usvojenih nacrta predviđa i formiranje ministarstva odbrane. ”Premijer” Кosova Ramuš Haradinaj je posle glasanja u parlamentu izjavio da je to ”jedan od najvaćnijih i odlučujućih dana za zemlju i konsolidaciju kosovske države na putu ka NATO-u”.


Izvor EADaily

Ocenite članak
(0)
(0)
captcha