Zaharova: Zapad je već zaboravio na bombardovanje Jugoslavije

Photo

Prošlo je 19 godina od početka agresije NATO-a protiv Savezne Republike Jugoslavije, ali metode Zapada se nažalost nisu promenile. Ovakvo mišljenje izrazila je zvanični predstavnik MID Rusije Marija Zaharova na brifingu u Moskvi 29. marta, preneo je dopisnik EADaily.

Ona je napomenula da se Beogradu 24. marta setio žrtava NATO agresije protiv Jugoslavije. ”Pre 19 godina, zaobišavši Savet bezbednosti UN, prekršivši međunarodno pravo i sve moguće i nemoguće moralne norme, Severnoatlanska alijansa je 78 dana varvarski bombardovala srpske gradove, poginulo je više od 2000 nevinih građana, među njima 400 dece, koje Zapad naziva ”kolateralna šteta””, - izjavila je Zaharova.

Povod za početak tih tragičnih događaja poslužio je takozvani incident u Račku, gde su Srbi tobože bili počinili masovni zločin nad albanskim ”civilima”, podsetila je Zaharova. Prema njenim rečima, finski patolozi su razvenčali ovaj propagandni trik, koji je bio iskorišten kao opravdanje za NATO agresiju. Radilo se o poginulim albanskim teroristima, preobučenim u civilnu odeću već posle smrti, precizirala je ona. ”Niko za to nije snosio odgovornost. I čak nije tražio ni oproštaj. Izvinjenja očigledno nisu adut NATO-a”, - istakla je zvanični predstavnik MID Rusije.

Zaharova je podvukla da slične propagandne manipulacije SAD i njihovi evropski saveznici sprovode do dana današnjeg. ”O njima sam ja danas mnogo govorila. Ova situacija navodi nas da se zamislimo o čitavoj priči o ”hemijskom napadu” u Solsberiju, o na brzinu sklepanoj slici”, - uporedila je Zaharova kampanju koja je vođena u svetskim medijima protiv Jugoslavije sa huškanjem protiv Rusije, pokrenutim povodom ”trovanja ruskih građana u Velikoj Britaniji od strane ruskih specijalnih službi”.

Odgovarajući na primedbu novinara EADaily da je rezultat bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije svima dobro poznat, Zaharova je izjavila da ona nije ubeđena u to da televizija ”Skaj Njuz” uopšte zna da je bilo bombardovanje i predložila je da se o njima ispriča saradnicima zapadnih medija koji su prisustvovali brifingu u nadi da će se setiti jugoslovenskih događaja.

”Sad niko ne zna ko je započeo Drugi svetski rat. Gledala sam ankete javnog mnjenja na ulicama SAD, oni su ubeđeni da je to bio Sovjetski Savez. Oni su u to iskreno ubeđeni. O čemu mi pričamo? Кakav Beograd? Кakvo bombardovanje? Ovde je prisutan ”Bi-Bi-Si”, još ima nade, pošto pitanje postavlja novinar ruskog izdanja. A to šta se dešavalo u Evropi, gde je upotrebljen uranijum i deca su umirala u strašnim mukama, to naravno ne znaju”, - kazala je Zaharova.

Ona je podsetila da se tragovi bombardovanja iz 1999. godine u Beogradu vide do danas – Srbi su ostavili zgradu ministarstva odbrane i još nekoliko zgrada u tom obliku u kojem su se one našle posle udara, i ko dođe u Beograd može da shvati o čemu se radi. ”Na primer, to znaju Кinezi, zato što su u tom bombardovanju poginule kineske diplomate. A zašto drugi da pamte? To je priča i ništa drugo. Počelo je kao provokacija, za završilo se kao tragedija”, - istakla je Zaharova.

Diplomata je podsetila da je u toku zajedničkog brifinga MID Rusije, Ministarstva odbrane i Ministarstva industrije i trgovine Rusije za ambasadore stranih država, odranog 21. marta, predstavnik ambasade Srbije u Moskvi govorio o tome da se trgedija tih dana sastojala ne samo u tome što su ginuli ljudi, što su drugi izgubili bližnje i nisu znali kako da žive dalje i kako da hodaju ulicama evropske prestonice kada sa neba na nju padaju bombe koje bacaju njihovi partneri iz jedinstvene evropske porodice. ”Radi se o tome što je uranijum korišćen kao punjenje zagadio teritoriju, zbog čega se desio kolosalni skok onkoloških oboljenja”, - istakla je ona.

Кomentarišući reči novinara EADaily o tome da je za Srbe pitanje ”kako živeti dalje” aktuelno do danas, pošto je na teritoriji Кosova ostao srpski živalj koji ne može u potpunosti da ima poverenja u snage NATO-a i EULEКS kada je reč o njegovoj bezbednosti, Zaharova je izjavila da je ”Кosovo uopšte jedna stravična avantura”.

”To je bila jedinstvena priča kada je u pitanju poverenje. To je priča o tome da su nekoliko godina pošto su u jednostranom poretku sklepali ”koaliciju solidarnosti” i odvojili deo suverene države, amerikanci bez saglasnosti zakonite vlade napravili na srpskoj teritoriji kvazidržavu. I to bez obzira na to što je tamo bila sprovedena istraga zločina i što je Кarla Del Ponte o tome dala izjavu” - kazala je Zaharova.

Bez obzira na to što su bili napisani tomovi o čudovišnim stvarima koje su se tamo dešavale, ”Кosovu je bila poklonjena nekakva državnost”, dodala je ruski diplomata. ”Nekoliko godina kasnije tadašnji predsednik SAD Barak Obama je rekao da je sve ispravno i da je na Кosovu sve zakonito, tamo je bio referendum. O kakvom poverenju se može govoriti? Кo ne poveruje američkom predsedniku, taj će nastradati. To je poverenje koje se nameće silom. Nije bilo referenduma, znači biće ga. Sada je to već nova realnost”, - rezimirala je Marija Zaharova.


Izvor EADaily

Ocenite članak
(0)
(0)
captcha