Die Presse: sankcije koristile Rusiji, Zapad izgubio

Photo

Sankcije su izvršile uticaj na ekonomiju Rusije, mada je nesumnjivo od njih na gubitku Zapad, a ne Moskva, piše austrijsko izdanje Die Presse.

Ruske vlasti izjavljuju da sankcije protiv RF nisu zemlji pričinile nikakvu štetu, čak su ojačale ekonomiju. Recesija se desila isključivo zbog pada cena nafte. Analitičari se pridržavaju mišljenja da su ograničenja jednostavno ojačala negativni efekat od smanjenja naftnih kotacija.

Izdanje podvlači da je ograničenje dostupa zapadnom tržištu kapitala bilo bolno po ruske firme. Pad kursa domaće valute doveo je do poskupljenja strane robe. U agrarnom sektoru uvoz je postao žrtva ruskih uzvratnih mera.

”Ova pojava je koristila ruskoj poljoprivredi. Potrošači su potpuno prešli na domaće proizvode. Rusija je postala veliki izvoznik žitarica, potpuno snabdeva sebe svinjskim mesom i piletinom”, - ističe Die Presse.

Istovremeno pad izvoza iz EU u RF 2015. godine je dostigao po bruto dodatoj vrednosti oko 40 milijardi evra. Samo šeta Austrije iznosila je 1,5 milijardu evra, pri tome 36% smanjenja austrijskog izvoza izazvano je sankcijama.

”Od uvođenja sankcija u materijalnom pogledu nesumnjivo je izgubio samo Zapad”, - zaključuje autor materijala.


Izvor FBA ”Экономика сегодня”

Ocenite članak
(0)
(0)
captcha