Кrimski most nazvali ”devetim svetskim čudom”

Photo

Кrimski most dug 19 kilometara nova je ruska znamenitost. Dužeg mosta nema ni u Rusiji, ni u Evropi. Snažne čelične konstrukcije koje se uzdižu iznad vode drže 4 automobilske trake – po 2 u svakom smeru. Železničke šine treba da budu postavljene pored njih, tamo gde se gradi još jedna traka. Originalni luk visok 35 metara planiran je tako da ispod njega mogu da prolaze brodovi.

Projekat ovog objekta dugo su promišljali vrhunski stručnjaci kako bi on odgovorio zahtevima funkcionalnosti i bezbednosti. Uzeto je u obzir sve – i vetar, i ledene sante, i zemljotresi i korozija metala u slanoj vodi i nečije zle namere.

Prolazak preko Кerčenskog mosta dobro je obezbeđen kak osa zemlje, tako i iz vazduha i ispod vode. Za to je zadužena armija i specijalno obučene službe. Oko njega je stvorena bezbedna zona, kao na zatvorenoj vojnoj teritoriji. Vozila odmah prolaze kroz specijalne punktove gde se automatski skeniraju. I ukoliko postoje sumnje, dodatno se pretresaju.

Za turiste je poseta Кerčenskom mostu sada ne samo potreba, već i prijatna ekskurzija u toku koje oni svojim očima mogu da vide ovo ”deveto čudo sveta”, koje po prognozama mnogih ”prijateljskih” zemalja uopšte nije trebalo da se pojavi.


Ocenite članak
(3.2)
(0)
captcha