Naučnici iz Tomska napravili gorivo koje ne zaostaje za ugljem

Photo

Tomski naučnici sa Tomskog politehničkog univerziteta smislili su efikasni način da primene odrađeno mašinsko ulje. Istraživači su pronašli potpuno novu vrstu goriva, koja se zasniva na uglju, vodi i industrijskom otpadu. Oni smatraju da će upravo takav sastav pomoći da se smanji cena energije i negativni uticaj na životnu sredinu, saopštava RIA VistaNews.

Još 80-ih godina čovečanstvo je počelo da koristi tečno gorivo u čiji sastav ulaze voda i ugalj. Ipak u poređenju sa običnim ugljem ono nije bilo tako efikasno. Tomski naučnici rešili su to pitanje, dodavši u sastav zapaljivi element. To omogućava da se uveća oslobađanje toplote i po tom pokazatelju novo gorivo dostiže vrednosti tradicionalnog uglja.

Docent Tomskog politehničkog univerziteta Dmitrij Gluškov, jedan od učesnika istraživanja, izjavio je da prilikom sagorevanja ove smese (voda, ugalj i zapaljivi element) u atmosferu dospeva mnog manje štetnih produkata i izduvnih gasova. Maksimalna temperatura koju su naučnici uspeli da dostignu iznosi 1100 stepeni Celzijusa. Najviši rezultati su dobijeni prilikom dodavanja mašinskog ulja kao zapaljivog elementa.

Prilikom korišćenja takvog metoda za proizvodnju energije mogu se prerađivati industrijski otpadi. To će smanjiti opterećenje na ekologiju naše planete. Jer prilikom procesa sagorevanja oslobađa se mnogo manje oksida sumpora i azota.


Izvor RIA VistaNews

Ocenite članak
(0)
(0)
captcha