Ruski naučnici napravili jedinstveni lek od pijavica

Photo

Naučnici iz Rusije napravili su veliki korak u stvaranju leka protiv trombova u krvnim sudovima. Кako se ispostavilo, glavni element oni su dobili iz tela pijavice, saopštava ”Ruska planeta”.

Prema njihovim rečima, posao je bio vrlo mukotrpan. Prva istraživanja u toj oblasti počela je da izvodi još Izolda Baskova, čuveni lekar koji se bavio metodom lečenja pijavicama. Ona je započela istraživanja još 80-ih godina i ona su se vodila sve do danas.

Кako su rekli eksperti, posao koji se vodi još od doba SSSR nije bio besmislen, već tada lekari su našli korisna svojstva pijavica i čak su naučili da izvlače korisnu supstancu za rastvaranje trombova, ali u to vreme taj proces je bio vrlo mukotrpan i skup.

Ovog puta stručnjaci su se potrudili da nauče da ubacuju potrebnu supstancu veštačkim putem i to im je pošlo za rukom. Prvi su u svetu koji su to uradili. Vrednost svog otkrića argumentovali su tme da preparat napravljen na novoj osnovi koji rastvara trombove ne utiče negativno na belančevine.

Naučnici su dodali da svi postojeći lekovi ovog tipa imaju taj nedostatak, a njihov preparat nije štetan. Pored toga, kako su izjavili ruski istraživači, oni imaju još mnogo razrada u toj oblasti, koja medicini može da da mnogo korisnog i neophodnog.


Izvor Informacioni-analitički portal ”Русская планета”


Ocenite članak
(0)
(0)
captcha