Sibirski naučnici sintetisali molekul protiv gripa

Photo

Naučnici novosibirskog Instituta organske hemije ”N.N. Vorožcov” (NIOH) zajedno sa Naučno-istraživačkim institutom gripa Ministarstva zdravlja Rusije proučili su molekul kamfecina i utvrdili da on može da bude lek protiv gripa, saopštila je ”Ruska planeta”.

Molekul je sintetisan na osnovu prirodne supstance – kamfora. Prma rečima starijeg naučnog saradnika NIOH, magistra hemije Olge Jarove, kamfor sam po sebi nema protivvirusna svojstva, mada na osnovu njega su dobijena jedinjenja koja poseduju takvu sposobnost. Među njima je kamfecin, koji je aktivan protiv visokog spektra sojeva virusa gripa (H1N1, H3N2, H5N2 i virusa gripa V).

Aktivnost sintetisanih supstanci je proverena u nekoliko etapa. Prvo su naučnici izdvojili među virusima gripa najaktivnije sojeve. Zatim su životinje zarazili letalnom dozom raznih sojeva gripa, kako bi ih zatim lečili protivvirusnom supstancom. Pri tome od 500 novih jedinjenja upravo je kamfecin ispoljio najveću aktivnost.

Olga Jarova je podvukla: ”Nadamo se da u rukama imamo spstancu koja će postati pravi lek. Već je dokazano da molekul zaista funkcioniše, i bilo bi divno kada bi jedan lek mogao da se suprotstavi mnogim sojevima gripa”.


Izvor Informacioni-analitički portal ”Русская планета”

Ocenite članak
(0)
(0)
captcha