WSJ: Zapadne sankcije neprimetne za rusku naftnu industriju

Photo

Sankcije protiv naftne industrije Rusije deluju od 2014. godine, ali one su dotakle uglavnom zapadne partnere, saopštava The Wall Street Journal.

U Rusiji, kako ističe izdanje, proizvodnja sirovina raste, a pate upravo projekti američke kompanije ExxonMobil, kojoj administracija Bele kuće zabranjuje da obnovi bušenje u Crnom moru u sradnji sa kompanijom ”Rosnjeft”.

Pri tome kompanije iz Evrope, kao što su BP, Eni, Total, Statoil i Royal Dutch Shell, ne povlače investicije iz Rusije.

”Sankcije nisu bile specijalno usmerene na smanjenje naftne proizvodnje u Rusiji, i one nisu postigle taj cilj. Proizvodnja je prošle godine skočila do maksimuma u ovoj deceniji – do 11 miliona barela dnevno”, - rečeno je u članku.

Ograničenja protiv Rusije su mnogo blaža nego ona uvedena protiv Irana, uzimajući ”potpunu zavisnost nekih evropskih zemalja od ruskog gasa”. U slučaju Irana, SAD su uspostavljale milijarde kazni, takođe su odsecale dostup svom finansijskom sitemu za kompanije koje su pokušavale da posluju sa iranskim kompanijama pod sankcijama”, - porede novinari.

Кada različite zemlje shvataju sankcije na različiti način, pojavljuju se neočekivani rezultati. ”Ako se konačnim ciljem smatra potkopavanje ruske naftne industrije, to se očigledno ne dešava”, - komentariše ekspert u oblasti naftne geopolitike, bivši top-menadžer Shell Bil Arnold.


Izvor Informaciona agencija Rosbalt

Ocenite članak
(0)
(0)
captcha