Zaharova: Rusija ne nameće Srbiji svoje učešće u regulisanju kosovskog pitanja

Photo

Sve što čini Rusija u procesu regulisanja kosovskog konflikta odražava molbu Srbije i ne predstavlja nametanje sopstvenih interesa drugoj državi, izjavila je na brifingu 15. juna zvanični predstvnik MIP Rusije Marija Zaharova. Tako je ona odgovorila na molbu novinara EADaily da prokomentariše izjavu ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Čepurina o tom da Moskva može da odigra aktivniju ulogu u rešavanju kosovskog pitanja, ako je za to zamoli srpska strana.

”Ne mislim da je to bila inicijativna izjava, zato što sve što čini Rusija u pogledu regulisanja kosovskog problema, u prvom redu odražava interese i molbe neposredno Srbije. Srbije kao države i Srba kao naroda. To nije pitanje ruskih interesa, koji se nameću drugoj državi, to je pitanje čija je suština da Rusija pomaže Srbiji na njenu molbu u regulisanju ovog vrlo složenog i vrlo dramatičnog pitanja. Zato ova pitanja moraju naravno da određuju (i to je naš nepromenljiv stav) sami Srbi, a Rusija je uvek tu”, - podvukla je Zaharova.

U datom slučaju, objasnila je ona, Čepurinova izjava može da se tumači kao odgovor na pitanje može li Rusija da odigra neku aktivniju ulogu u slučaju da joj se Srbija obrati.


Izvor EADaily

Ocenite članak
(0)
(0)
captcha