Zapadni mediji: antiruske sankcije učiniće Rusiju najvećom agrarnom silom

Photo

Efekat uzvratnih sankcija koje je rusko rukovodstvo uvelo posle antiruskih sankcija već je dao Moskvi vodeće pozicije na svetskom poljoprivrednom tržištu. U doglednoj budućnosti izvoz žitarica iz Rusije će samo rasti, smatra francusko specijalizovano izdanje Les Échos.

Zapadni proizvođači slične produkcije zabrinuti su rastućom ulogom Rusije na svetskom tržištu žitarica. Sada su američki i evropski poljoprivredni giganti primorani da predaju ruskim proizvošačima sopstvene pozicije na tržištima Azije, Južne Amerike, čak i Afrike. Na to skreće pažnju francusko izdanje.

”Za nekoliko godina Rusija, koja je odavno prestala da prisustvuje na međunarodnoj sceni, postala je nova poljoprivedna sila, ulgavnom na račun žitarica”, - konstatuju francuski analitičari.

U članku su pokazani podaci Rosstata, prema kojima je 2016. godine u Rusiji požnjeveno 120 miliona tona žitarica, što je najveći pokazatelj od doba SSSR.

Da ne govorimo o prognozama australijskih eksperata iz organizacije AEGIC, koji predviđaju stabilan rast ruske poljoprivredne produkcije u narednim godinama. Prema njihovim podacima, do 2060. godine izvoz ruskih žitarica će skočiti za 60%.


Izvor Internet-časopis ”Колокол России”

Ocenite članak
(0)
(0)
captcha