Војни експерт Матвијчук прокоментарисао једно од првих места Русије по извозу оружја

Photo

Русија се нашла међу највећим извозницима оружја у свету. Међу лидерима су такође САД, Немачка, Француска и Кина.

Међународни институт за истраживање проблема мира у Стокхолму је утврдио који су највећи извозници оружја у свету. Истиче се да су међу првих пет ушли Русија, САД, Кина, Француска и Немачка. Удео Русије и САД износи око 57% укупне продаје.

Такође је утврђено да је од 2014. до 2018. године Русија продала оружје у преко 40 држава. Основни партнери Москве су Кина, Алжир и Индија. Упоредо са тим општи ниво извоза наоружања у свету порастао је за 7,8%. Увећане су и испоруке на Блиски Исток, укључујући Катар, Саудијску Арабију, Египат и Израел.

Ову статистику прокоментарисао је у разговору са новинарем издања Nation News пуковник у пензији и војни експерт Анатолиј Матвијчук

”Ту постоје два важна аргумента: политички и финансијски. Политички се састоји у томе што је у сфери продаје оружја у последњих 20 година владала Америка, а Русија је била потиснута. Али последњих година Русија се све активније испољава као војна сила. Земља је показала своје наоружање у конфликту у Сирији, на пример када је употребила ракете ”Калибар” за удар на објекте терориста. Наши војници су показали величанствену прецизност и припрему. И после тога многе земље су се окренуле нама као извознику наоружања, као земљи која може да однесе победу на бојном пољу. Други моменат се састоји у томе што се техника САД низ година развијала ван конкуренције. Сада је на то тржиште изашла Москва, уз то са добром финансијском остновом. Држава производи савремене ракете и авијацију. Наше оружје је боље и по технологијама и јефтиније је од америчког. Из тог разлога Русија се нашла међу лидерима”, - рекао је он.

Аутор: Ирина Матвејева, Виктор Ромањенко

Извор: Nation News


Оцените чланак
(0)
(0)
captcha