Амерички експерт: Русија побеђује у санкционом рату са Западом

Photo

Москва убедљиво води у санкционом рату са Западом, пошто су јој спољна ограничења донела корист и стимулисала пораст руске економије. До таквог закључка дошла је професор политикологије са Универзитета заједнице Вирџиније у САД Џуди Твиг. Свој поглед на овај проблем она је изложила у чланку за National Interest.

Професор је истакла да су санкције САД и ЕУ, које су биле замишљене као казна Москви за ”аресивна дејства” против Украјине, у пракси извршиле позитиван утицај на руску привреду.

Како је рекла експерт, индикативан је развој пољопривредног сектора земље, који је захваљујући мерама ограничења изашао из фазе застоја.

”Санкције су створиле за Русију могућност обнове унакажене прехрамбене индустрије. Многи инвеститори који раније нису испољавали никакво интересовање за пољопривреду, одједном су се заинтересовали за ову тему”, - написала је Твиг.

Она сматра да се тајна успеха Русије крије у узвратним санкцијама. Забрана увоза прехрамбених производа из Америке и Европе је дала снажан подстицај развоју пољопривреде у Русији. Зато не чуди што ће узвратне санкције остати на снази целу 2019. годину.

”Зашто да одступите када ваше фирме, које су раније биле у стагнацији, у новим условима доживљавају процват?” – пита се Твиг.

На крају Твиг напомиње да Русија поседује огромну територију и има при томе више од 200 милиона хектара неискориштене земље. Ако њена пољопривреда настави да се развија истим темпом, то ће дати импулс развоју других сфера.

Зато, сматра она, САД и ЕУ треба да буду свесне да санкције доносе Русији само корист, и у санкционом рату са Западом Русија је ”неколико корака у предности”.

Да подсетимо да су после припајања Крима Русији Западне земље оптужиле Москву за мешање у ствари Украјине и увеле санкције. Москва је предузела узвратне мере, али при томе је стално изјављивала да је контрапродуктивно разговарати са њом језиком санкција.

Ипак Запад наставља да прати тај курс који води у ћорсокак. Како је раније саопштило EADaily, Канада је недавно увела санкције против 114 руских физичких лица и 15 компанија. Ове мере предузете су као реакција на дејства Русије у Керченском мореузу.


Извор: EADailyОцените чланак
(3.3)
(0)
captcha