Амерички компримовани гас изгубио од ”Гаспрома” с великом разликом

Photo

Неколико година Американци су претили Мосвки да ће у сваком тренутку довести свој компримовани гас у Европу и Украјину и самим тим ”угушити” руски ”Гаспром”, наносећи огромне финансијске проблеме Русији. Између осталог, како се испоставило, САД су способне само за гласне изјаве. Много теже је конкурисати Москви, пишу ГОСНОВОСТИ.

Из реферата престижног Центра за глобалну енергетску политику на Колумбијском универзитету (SIPA), сазнаје се да ће америчком компримованом гасу скоро у свим правцима вероватно наступити крај. За све је крив скок унутрањших цена сировине у САД, као и превише ниске цене гаса у Европи и Азији.

Да би Америци било повољно да продаје сировину, цене на Henry Hub (амерички гасни хаб, на којем произвођачи компримованог гаса купују гас за каснију производњу) треба да остају на нивоу од најмање 3 долара за милион BTU. Само у том случају америчке фабрике ће имати профит.

Ипак у последњем годишњем прегледу Управа за енергетско информисање Министарства енергетике САД (EIA) за 2016. годину је претпоставила да ће цене гаса у САД до 2020. године, напротив, скочити до 3,6-4,9 долара за милион BTU, не дозволивши Америци да изађе на евроазијско тржиште.

При томе статистика такође потврђује да амерички компримовани гас није посебнои интересантан Европи. Прошле године у ЕУ је отишло свега 10% сировине из САД, и то углавном у земље које немају уговоре са Русијом.

Руски гас који Европа купује много јој је повољнији. Лакше га је вадити и много је јефтинији транспорт. Тако да су претње САД да ће снабдети целу Европу и Украјину својом сировином остале празне речи, које немају никакве основе.

Аутор Антон Орловски

Извор ГОСНОВОСТИ

Оцените чланак
(0)
(0)
captcha