Амерички сенатори позивају на узбуну: ”Росњефт” заузима америчку нафтну индустрију

Photo

Група америчких сенатора забринута је због перспективе проницања руске корпорације ”Росњефт” у САД. Марко Рубио, Боб Менендес, Џон Корнин, Дик Дурбин, Бил Кеседи, Тед Круз и неколико мање познатих политичара чак су упутили министру финансија САД Стивену Мнучину панично писмо у којем су скренули пажњу министра на ситуацију око америчке петрохемијске компаније Citgo, пишу ГОСНОВОСТИ.

Citgo Petroleum Corporation основан је 1910. године у Бартлезвилу у Оклахоми и на данашњи дан поседује 48 нафтних терминала у 20 држава. То је прилично озбиљан опсег и ”Росњефт”, уколико би купила компанију, могла би да се меша у живот нафтног сектора САД потпуно законито.

За све су криве тешкоће са којима се компанија суочила почетком 80-их година прошлог века. На крају је 50% Citgo било продато 1986. године венецуеланском нафтном гиганту Petróleos de Venezuela. Овамо је 1990. године отишао и остатак акција, чиме је компанија постала потпуно венецуеланска.

Истина, Венецуели ова компанија такође није посебно користила. Још 2010. године Уго Чавес је изјавио да намерава да прода овај актив САД као непотребан. Тада посао није пропао, али сада ”Росњефт” има све могућности да потпуно поштено купи од Каракаса компанију која не заузима последње место на тржишту САД, добивши у своје руке инструмент за притисак на америчку економију.

За разлику од Венецуеле, Русија може да реализује све могућности таквом куповином, тако да је забринутост америчких сенатора потпуно разумљива. Истина, они немају шансе да зауставе посао без обзиљне промене закона. А мењати законе ради једне компаније значи коначно изгубити углед поузданог пословног партнера. На то у насталој економској ситуацији САД не могу да се одлуче.


Извор ГОСНОВОСТИ

Оцените чланак
(0)
(0)
captcha