Financial Times сахранио Русију пре рока

Photo

Крајем првог полугођа 2017. године руско тржиште показује показатеље који су међу најгорим у свету, пише Financial Times.

Разлог је то што су нагло ослабиле наде у побољшање америчко-руских односа, које су се појавиле после Трамповог избора за председника.

Према подацима компаније ”Ренесанс Капитал”, ако је од 8. новембра до 13. фебруара у фондове руских хартија од вредности било уложено око 2,5 милијарде долара, од 13. фебруара из њих је изведена милијарда и по.

Експерт Института за савремени развој Никита Маслеников ипак не види никакве основе за панику, зато што ”приходи и одлазак инвеститора са тржишта представљају цикличну појаву, као плима и осека”.

”Ако неко веома жели да повеже текуће падове руске економије са новим напорима САД да пооштре антируске санкције, онда нека то буде њима на савести. Зато што, као прво, санкције још нису постале закон, и судећи по расположењима у Представничком дому америчког Конгреса, још дуго неће постати. Као друго, међу инвеститорима не само да се не види смањење интересовања за руске хартије, већ, напровит, њихов апетит према ризику само расте”, - казао је он ”Ридусу”.

Мрачна предвиђања FT заснована су на негативним факторима који су се временски подударили и објективно нису међусобно повезани, али њихова симултаност може да створи негативан емоционални фон код учесника тржишта, каже политиколог.

”Спојиле су се изјаве америчких Федералних резерви по подизању каматне стопе, агресивна изјава Централне банке РФ о смањењу своје стопе, пад цена нафте и спорови у Конгресу око санкција. Међусобно ове ствари никако нису повезане, и ове синусне кривуље како су се спојиле у једном тренутку, тако ће ускоро почети да се разилазе. Инвеститоре много више брине шта ће бити са државним дугом самих САД ове јесени, и овај фактор на њихово понашање врши много већи утицај него санкције против Русије”, - подвлачи Маслеников.

Покушаји да се ови фактори повежу међусобно у узрочно-последичну везу имају карактер политизације и покушаја да се утиче на расположења инвеститора у ону страну која је потребна наручиоцима таквих чланака, додаје он.

”Повлачење инвеститора из руских актива редовно се понавља, и нико не види у томе никакву трагедију. Новац могу да изводе из Русије не зато што је овде лоше, већ зато што су се негде у том тренутку појавили бољи услови за ”брз” новац. Чим инвеститори скину кајмак са тих краткорочних инвестиција, они ће се вратити у Русију”, - прогнозира експерт.

Аутор Игор Серебрјани

Извор Агенција грађанског новинарства ”Ридус”Оцените чланак
(0)
(0)
captcha