Shell ће финансирати изградњу руског гасовода мимо Украјине

Photo

Ових дана позната енглеско-холандска нафтна компанија Shell испричала је зашто је била донета одлука да се финансира изградња ”Северног тока-2” у складу са раније достигнутим договорима. Прес-служба компаније саопштила је да се одлука о учешћу у пројекту заснива на комерцијалној логици и не зависи од политичких тежњи појединих европских држава, пишу ГОСНОВОСТИ.

Shell је истакао да се поштују све важеће мере трговинске контроле и међународне санкције, и то не смета компанији да уложи 285 милиона евра у перспективни гасовод. Компанија рачуна да ће се инвестиције вратити са великим профитом, а додатне испоруке гаса у Европу ће бити врло повољне.

Али не осећају сви корист. Захваљујући ”Северном току-2”, Украјина ће се лишити транзитних прихода. Са њом није склопљен уговор за експлоатацију гасовода који пресеца земљу са истока на запад. Ипак, Украјина је унапред била упозорена на овакав развој ситуације, тако да се примедбе не прихватају, мада их ова земља има.

Украјина, а такође Пољска и земље Балтика активно иступају против ове изградње, при томе истичу не економске, већ политичке захтеве. Треба имати у виду да су ове земље фактички под контролом Вашингтона и делују искључиво у његовим интересима. А интерес САД је сасвим конкретан. Јефтин, поуздан  и удобан руски гас и цевоводи сметају Американцима да преместе Европу на сопствени компримовани гас који се испоручује цистернама.

Ипак, велике европске нафтне и гасне компаније попут Shell делују у комернцијалним интересима и одлично виде колико је неповољна алтернатива руском ”Северном току”.


Извор ГОСНОВОСТИ

Оцените чланак
(3.3)
(0)
captcha