Украјина од почетка године увећала извоз у Русију за 54%

Photo

Док је Порошенко стао на чело блокаде Донбаса, а патриоти у друштвеним мрежама објављују флешмоб ”не купуј од агресора”, украјински произвођачи јуришају на руско тржиште. ”Борба против агресора” завршила се тиме што је само за прва дма месеца текуће године Украјина за преко 54,4% увећала извоз у Русију, пишу ГОСНОВОСТИ.

А динамика испорука у Европу је много скромнија: Кијев нема шта да понуди ЕУ осим дрвне грађе, малина и ораха. ”Евроинтеграција у изведби ”реформатора” претрпела је потпуни фијаско”, - истакао је један од преговарача у процесу Минск-2 Виктор Медведчук. Према његовим речима, погледи украјинских компанија у покушају да преживе у новим економским реалијама устремљени су ка ЗНД, Азији и Африци.

”Само обнављање троговинско-економске сарадње са земљама ЕАЕС, између осталог и са Русијом, где је још увек тражена наша продукција са високом додатном вредношћу, могло би да осигура украјинској индустрији стабилне наруџбе, повећа запосленост и оживи економију земље”, - изјавио је Медведчук, назвавши то јединим начином да се подигне украјинска економија и ”избегне дужничко ропство”.

Да подсетимо да Порошенко и компанија спроводе курс европске интеграције, у оквиру којег реализују програм реформи, чији је циљ приближавање земље европским стандардима живота, мада успеха на том попришту нема. Тако по подацима Ун, испод црте сиромаштва у Украјини налази се 60% становништва, Такође, за 27 година независности Украјина је пала у светском рејтингу националног бруто производа са 18. на 186. место, изгубивши статус индустријске земље. Ово је изјавио посланик Врховне раде Сергеј Каплин. Према његовим речима, у данашњој ”независној Украјини” влада незапосленост, због које одумиру градови и села.


Извор ГОСНОВОСТИ

Оцените чланак
(0)
(0)
captcha