”Ако Србија сама пожели да да Косово, која је сврха да се Русија буни?”

Photo
Јелена Гускова
© facebook.com

Процес решавања статуса Косова, који је ових дана добио неочекивани обрт после убиства једног од лидера косовских Срба Оливера Ивановића, улази у завршну фазу. То је према мишљењу експерата постало још очигледније после интервјуа председника Србије Александра Вучића српском државном каналу РТС 14. јануара. У њему је Вучић први пут изразио бојазан поводом тога да је решење питања Косова и Метохије немогуће у оквиру постојећег Устава Србије.

За Србију је дошло време да реши питање Косова и Метохије онако, како то захтева Запад, сматра руководилац Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за славистику РАН и члан Сената Републике Српске Јелена Гускова. Према њеном мишљењу, све што смо видели до сада – и Бриселски споразум и преговори са Приштином, представљало је фазу која је претходила главној одлуци. ”Мени се чини да ћемо ту одлуку видети 2018. године. Зашто тако мислим? Ако је до данас коначни циљ преговора о Косову и Метохији био скриван, сада Запад отворено говори: ви треба да пружите Косову и Метохији независност. Али како да се то уради да народ схвати ”исправно”, да се не буни против власти? Мислим да власт схвата – не сме се у коначном решењу употребити реч ”независност”. Највероватније ће Београд тако и урадити, казала је Јелена Гускова новинској агенцији EADaily.

У свом интервјуу председник Србије је алудирао на такво решење: прво треба променити Устав, а затим потписати договор између Приштине и Београда о добросуседским односима. И после тога неизбежно ће бити да се Косову да место у УН, објаснила је експерт.

Јелена Гускова је обратила пажњу на интервју Александра Вучића. Њему су биле непријатне речи о томе да он не брани Србе на Косову и Метохији, а оптужбе митрополита Амфилохија који је посписао Апел против отцепљења Косова, Александар Вучић је поднео врло тешко, био је спреман чак да заплаче, подсетила је Гускова на изјаву председника Србије. ”Али као аргумент за своју активну делатност на Косову и Метохији он наводи само једно: за ово време није било жртава међу Србима. Овај аргумент је слаб. Желим да кажем да су Срби на Косову у ствари препуштени сами себи”, - изјавила је експерт.

Према њеним речима, Срби до дана данашњег у низу региона живе иза бодљикаве жице. Они нису слободни. ”Када би се Александар Вучић хвалио тиме да су Срби постали слободни, да живе боље, да могу без конвоја да иду у православне цркве и на гробља, да њихова деца уче по српским програмима, да се слободно баве пољопривредом, да сам Александар Вучић може без проблема да долази на Косово и разговара са Србима, тада би заиста могло да се говори о бризи за Србе на Косову. За сада о томе не можемо да говоримо”, - истакла је руски историчар. Према њеном мишљењу, Амфилохије је потпуно у праву да се не сме допустити независност Косова и да косовске Србе треба бранити.

”Поред тога, Срби ипак гину на Косову. 16. јануара у Косовској Митровици је био убијен најпопуларнији политичар покрајине Оливер Ивановић. Он је сметао тиме што је позивао Србе на Косову да бране своја права. И његов план за регулисање косовског питања се веома разликовао од става Београда. Па и међународним организацијама није био потребан ”бунтовни” лидер”, - подвукла је Јелена Гускова.

Вративши се изјавама Александра Вучића датим за време интервјуа спрској телевизији, експерт је истакла да његове речи о томе да он жели мир, а сви остали рат није аргумент. ”Може се и преговорима постићи то да Срби на Косову осете бригу Србије, да њиховим животима ништа не прети. Управо на то је позивао Оливер Ивановић. А сада, ако буде промењен Устав Србије и Косову буде дата независност, Александар Вућић неће моћи да утиче на положај Срба на Косову и Метохији”, - рекла је Гускова.

Одговарајући на молбу новинара EADaily да прокоментарише изјаву председника Русије Владимира Путина о томе да ће Москва подржати свако узајамно прихватљиво решење које буде постигнуто између Београда и Приштине, експерт је подсетила: став Русије поводом непризнавања независности Косова је данас главни моменат у спољној политици Русије на Балкану.

”И тако ће бити док руководство Србије не промени своју одлуку. Територија Косова и Метохије је српска територија. Зато Русија сада подржава Београд у порицању евентуалне независности покрајине. Али ако Београд одлучи да ту територију поклони или прода Албанцима, каквог смисла има да Русија инсистира на свом ставу? За Москву је природно то да по свим питањима унуташње и спољне политике Београд сам доноси одлуке. У случају промене става Србије, Русија ће променити и свој став, подржавши сваку одлуку Београда. Скренућу пажњу на то да Русија никада није постављала услове Београду ни у спољној, ни у унутрашњој политици”, - истакла је Јелена Гускова.

Како је подсетила она, Србија има врло озбиљне, блиске односе са ЕУ и НАТО. Европљани и Американци стално постављају нове услове Београду. ”А Русија се увек пријатељски односила према Србији. Једноставно Београд треба да одабере ком карактеру односа он даје предност”, - прецизирала је Гускова.

”Мислим да ће ова година бити одлучујућа у одређењу спољне политике Србије. Ако она у потпуности испуни све услове Брисела и Вашингтона, тада ће јој можда дозволити да се приближи ЕУ. Значи, она ће се сложити са независношћу Косова, увести санкције против Русије, потпуно ће подрати и трговинске и спољнополитичке оријентире ЕУ, максималну сарадњу са НАТО-ом. А Апел о Косову који су потписале хиљаде људи је нормална појава, он одражава забринутост српског друштва за судбину косовских Срба”, - резимирала је руководилац Центра за проучавање савремене балканске кризе Иститута за славистику РАН.


Извор EADaily

Оцените чланак
(3.25)
(0)
captcha