МИП Русије: Промене у статусу Косова захтеваће промене у међународном праву

Photo

Ако у току преговора поводом статуса Косова ствар доспе до промене позиције Београда о косовском питању и до потписивања споразума са косовским Албанцима, то ће несумњиво повући измене у међународном праву и усвајање нове резолуције СБ УН, у којој ће те измене бити одражене. Ово је изјавила званични представник МИП Русије Марија Захарова на брифингу 13. децембра, одговарајући на молбу новинара EADaily да прецизира садржај изјаве амбасадора Руске Федерације у Србији Александра Чепурина из интервјуа српском издању ”Корд магазин” о томе да ако Београд и Приштина постигну договор о ”разграничењу”, он треба да буде потврђен усвајањем нове резолуције СБ УН.

”Знајући амбасадора Чепурина и ту проблематику, ја сам више него убеђена да се тамо ствар није завршила на једној фрази и да је, говоррећи о резолуцији, вероватно било речи и о том послу који предстоји, о преговорном процесу, о онтересима Србије и српског народа у целини, о историји тог питања” – казала је Захарова.

Она је претпосавила да се у интервјуу говорило о усвајању нове резолуције о Косову зато што на данашњи дан Руска Федерација полази од актуалности важеће у погледу ове територије и ове проблематике Резолуције 1244 СБ УН.

”Њу нико није укинуо. И зато ако буде промена по том питању, које (и то је наш принципијални став) могу да се дешавају искључиво уз сагласност Београда и у интересу српског народа, несумњиво, то ће повући за собом и промене у међународном праву. Зато што ако ми признајемо Резолуцију СБ као обавезну за спровођење, онда с променом ситуације, између осталог потвђене од стране Београда и у интересу српског народа, от ће захтевати промене у међународном праву. Зато сам у датом случају убеђена да амбасадор Чепурин није размишљао на тему Резолуције СБ, већ је говорио о процесу који између осталог претпоставља и промене у међународно-правној сфери”, - рекла је секретар за штампу руског МИП-а.

Ван контекста косовског регулисања, прецизирала је она, свака резолуција СБ УН се доноси у СБ путем гласања, после консултација и одговарајућег прелиминарног рада. ”Још једном говорим, то се односи на све резолуције СБ” – резимирала је Захарова.

Како је саопштило EADaily, у интервјуу издању ”Корд магазин” 5. децембра Александар Чепурин је поводом ”разграничења” као једне од могућности регулисања косовског проблема изјавио следеће: ”Русија подржава решење које Србија сматра прихватљивим за себе. Ако је Београд задовољан разграничењем са косовским Албанцима, не видим разлога за примедбе са стране Москве. Овде су важна два момента. Одлука мора да буде прихваћена без примене уцене према Београду, на основу и уз поштовање Резолуције 1244, која фиксира територијалну лојалност Косова према Србији. Као друго, таква одлука, ако буде донета, треба да буде потврђена усвајањем нове резолуције СБ УН”.


Извор EADailyОцените чланак
(3.3)
(0)
captcha