Могу ли се поредити Крим и Косово?

Photo

Када се Крим вратио у састав Русије, Запад је почео да оптужује Русију за незаконито припајање. Позиве на то да је на Криму био одржан референдум и помињање Косова ни Брисел ни Вашингтон нису узимали у озбир. Косово се према њиховом мишљењу одвојило од Србије потпуно законито, мада никаквог референдума тамо није било, а из аутономије су били насилно протерани Срби, пишу ГОСНОВОСТИ.

Бивши заменик премијера самопроглашеног Косова Едита Тахири такође је убеђена да случај њене земље не може да оправда отцепљење Крима од Украјине и његов улазак у састав Русије. Према њеном мишљењу, разлика се састоји у томе што су републике бивше Југославије биле субјекти федерације, а Крим није био субјекат федерације у саставу Украјине.

Тахири се нимало не стиди своје лажи када тврди да је Косово такође било субјекат СФРЈ, зато је имало право да се законито издвоји из састава земље. У ствари, Косово није било субјекат федерације, већ је било само аутономна област у саставу Србије. Правно Косово је имало исти статус као и Крим. Формално-правно ни Аутономна Република Крим, ни Аутономна покрајина Косово и Метохија нису могли да прогласе независност.

Али постоје финесе. Према Уставу Републике Крим из 1992. године, република је имала право да иступи из састава Украјине, али 1995. године Кијев је једнострано укинуо тај Устав и увео нови без икаквог референдума. Тада је била укинута и дужност председника Крима и биле су распуштене неке проруске партије. Треба разматрати правну основаност за таква дејства централне власти.

Поред тога, недавно је Владимир Путин подсетио свет да је Крим незаконито дао Украјини Никита Хрушчов 1954. године, кршећи својетске законе.

Ипак, Косово се одвојило и Запад је признао правну основаност иступања покрајине из састава Србије. Крим је учинио исто то, чак и више. Независност Косова је била проглашена према резултатима гласања у парламенту, а становници Крима су донели одлуку на референдуму.

Постоји још једна битна разлика. Одвајању Косова је претходио геноцид Срба у покрајини и страна војна операција против Србије. На Криму нико никога није подвргавао геноциду, али тамо су планирали да оду украјински националисти, како би на полуострву увели свој ред. Становници Крима су заштитили себе од ове претње. Становницима Косова ништа није претило, али учинили су их пионима у суровој политичкој игри чији је циљ биоло уништавање Југославије и њеног срца – Србије.


Извор ГОСНОВОСТИ

Оцените чланак
(0)
(0)
captcha