Путин подсетио САД на ново оружје: иступање из споразума о ракетама средњег и малог домета ће наићи на одговор

Photo

Москва је спремна да води са Вашингтоном преговоре о Споразуму о ракетама средњег и малог домета, али ако САД из њега ипак иступе, Русија неће остати без одговора. О томе је председник Русије Владимир Путин изјавио на саветовању са руководством Министарства одбране по питањима војне изградње, развоја Оружаних снага и одбрамбено-индустријског комплекса земље.

Путин је подсетио на ситуацију од пре 17 година, када су САД иступиле из споразума о противракетној одбрани, а Русија је на крају произвела хиперсонично оружје. ”Када су они иступили из Споразума, ми смо отворено и поштено изјавили да ћемо бити приморани да предузмемо узвратне мере. Тако је и било учињено. Сада Русија има хиперсонично оружје које је у стању да превладава сваки систем ПРО”, - истакао је руски лидер.

Он је подвукао да одлука САД о иступању из Споразума о ракетама средњег и малог домета ”не може да не наиђе на одговор” са руске стране. ”Да повдучем, ми смо спремни да водимо дијалог са америчким партнерима о том кључном питању. И надамо се да ће се они према томе однети са пуном одговорношћу”, - казао је председник.

Како је раније пренео портал EADaily, Путин је изјавио да Русија рачуна да успостави преговоре са САД о Споразуму о ракетама средњег и малог домета.

20. октобра предсеник САД Доналд Трамп је изјавио и иступању из овог Споразума, оптуживши Русију за његово кршење. Трам је истакао да ће увећавати нуклеарни арсенал своје земље као одговор на деловање Русије и Кине, које је он описао као ”растућу претњу”. Русија одриче кршење споразума са своје стране и тврди да уговор крше амерички системи ПРО у Европи.


Извор EADaily


Оцените чланак
(0)
(0)
captcha