”Русија у замену за гас очекује од Белорусије политичку подршку, а ње нема”

Photo

У замену за формирање јединственог тржишта гаса Русија би желела да види много активнију улогу Белорусије у подршци руских интерес на Западу. Такво мишљење изразио је 19. јуна дописнику EADaily водећи аналитичар Фонда националне енергетске безбедности Игор Јушков, коментаришући резултате гасних консултација између Русије и Белорусије, одржаних крајем прошле недеље у Санкт-Петербургу.

Како је раније писало руско електронско издање издање EADaily, 17. јуна потпредседник владе Русије Аркадиј Дворкович саопштио је новинарима да су Русија и Белорусија ”достигле све договоре о текућој сарадњи у гасној сфери”. Према Дворковичевим речима, ”остало је да се усагласе принципи будуће сарадње у периоду до 2025. године. Сада се ове консултације воде, све је у реду, ми идемо по плану”. Дан раније на заседању Савета министара Савезне државе, премијер РФ Дмитриј Медведев потврдио је спремност руске стране да ради на формирању јединственог тржишта гаса у оквиру ЕАЕС. Његов белоруски колега Андреј Кобјаков је изјавио: ”Ми немамо ништа против, хајде да радимо у том правцу. Само то треба радити брже него што смо решавали неке друге проблеме, како се они не би нагомилавали”.

Испада да је за Белорисију план по којем Русија напредује у стварању јединственог тржишта гаса превише спор, истакао је Игор Јушков.

”Став Белорусије је размљив: формирање јединственог тржишта са Русијом омогућиће јој да добије исте цене као у руским регионима. И мада су већ сада цене гаса за Белорусију везане за Јамало-Ненецки аутономни округ (тамо су оне најниже у Русији), цена транспорта гаса износи 100 долара. На крају је цена гаса за Белорусију осетно виша од руске. После појаве јединствених цена Белорусија рачуна да добије цену као у Смоленској и Бранској области, плус мали проценат за транспорт из руских региона до Белорусије. На крају ће доћи до пада цене за Белорусију. Они се залажу за такав сценарио”, - казао је експерт.

”За Русију је то наставак оног интеграционог пројекта који је она започела заједно са Белорусијом и Казахстаном. Тачније, да би подржала ЕАЕС, сачувала интеграциони пројекат, мора стало да даје некакве попусте, да иде на компромисе, између осталог да формира то јединствено тржиште гаса и енергената као таквих. Без њега ЕАЕС не може да се развија, и то је сада јасно”, - рекао је Јушков.

Одговарајући на питање EADaily, да ли ће напори Москве у датом правцу уродити плодом, експерт је изјавио: ”Русија такође претпоставља да ће у замену за јефтине енергенте у оквиру ЕАЕС други чланови ове алијансе иступати као политички лојални партнери Русије, а то ми не видимо. Русија би желела да види много активнију улогу Белорусије у популаризацији руских интереса на Западу, између осталог у признању припадности Крима и слично. А то се не дешава”.

более активную роль Белоруссии по продвижению российских интересов

Према мишљењу експерта, сустиче се ситуација у којој Русија не жели да напусти ЕАЕС, али јој је истовремено све теже да носи на плећима економско бреме интеграције. Зато Игор Јушков прогнозира да се Русија неће залетати у оквиру пројекта формирања јединственог тржишта гаса. Она ће се и надаље придржавати плана прописаног у споразуму о формирању

ЕврАзEС, тачније: 2017. година – формирање концепције, 2018. година – формирање програма изградње јединственог тржишта и тек до 2025. године излазак на само тржиште.


Извор Електронска новинска агенција EADaily

Оцените чланак
(0)
(0)
captcha