The American Interest: Зашто Америка не би просто купила Русију?

Photo

Утицајни амерички лист The American Interest објавио је чланак, у којем се предлаже ”рационалан и јефтин” начин да се неутралише ”руска претња”: предлаже се да је Русија једноставно купи. Аутор чланка Владислав Иноземцев констатује да се Русија и западни свет ближе почетку новог хладно грата, зато се у САД воде жестоке дебате о томе како се може одвраћати Русија. Акценат на војно одвраћање, којем се данас даје приоритет, превише је скуп: само 2017. године војни трошкови САД изнеће 589 милијарди долара.

”Треба да се на тренутак зауставимо и запитамо: зашто Запад треба да троши своје ресурсе, ако Русијом не влада Стаљин или људи попут Хитлера, опседнути идеологијом, оријентисани на светску владавину, - већ пре група предузимача, који чувају свој новац у западним банкама, купују некретнине на Западу, школују децу на западним универзитетима и имају стране пасоше, чак и дозволе привременог боравка”, - пише Иноземцев у часопису The American Interest.

”Ови људи не би управљали Русијом тако као сада, када би заиста тежили светској владавини”, - подвлачи аутор чланка. Према његовом мишљењу, руска елита само тежи да ”извуче материјалну корист из поседовања корпорације под називом ”Русија”.

Полазећи од тога, намеће се очигледно решење проблема који су се надвили над Западом, а тичу се Русије. ”Ако се Русија не понаша толико као рационално организована савремена држава колико као ”корпоративна” земља, којом владају локални тајкуни, тада њено понашање не треба разматрати као државно, већ као интеркорпоративно, - истиче лист. – А у корпоративном вету најбољи корак који треба предузети према малој али агресивној компанији је покушај да се она купи и укључи у састав већег пословног конгломерата”.

Разуме се, реч је не о куповини територије, природних богатстава или људи, већ о активима, које руска владајућа класа сматра својим власништвом. Значи, као база за прорачун вредности таквог посла треба да буде цена свих руских компанија чијим се акцијама тргује на Московској берзи. ”1. августа 2017. године она је износила 33,6 трилиона рубаља или око 559 милијарди долара, отприлике толико колико коштају Alphabet или Microsoft”, — истиче The American Interest. Разуме се, постоје још приватни активи, као и приходи добијени од дражвних унитарних корпорација, зато је разумно увећати указану цифру један и по до два пута. ”Али чак ако удвостручимо поменуту цифру, добићемо свега 1,1-1,2 трилиона долара”, - умирује читаоце лист. Поред тога, велики део руских актива већ припада страним инвеститорима, тако да део суме може да се уштеди. ”Зато хајде да останемо на суми од трилион долара”, - предлаже The American Interest.

”До сада активи под контролом руске елите имали су позитивни профит од 10-12% њихове тржишне вредности или око 65-85 милијарди годишње, - израчунао је Владислав Изоземцев. – Ова цифра се фактички подудара са одливом чистог капитала из Русије: према подацима Банке Русије, од 2008. до 2016. године одлив капитала укупно је износио 644,7 милијарди долара”.

На основу подударања цифара аутор закључује да се ”власници компанија труде да извуку максимални профит из Русије”. Закључак се намеће сам по себи. ”Шта ће се десити ако се свим тим људима понуди ”праведна” цена за њихово власништво – на пример, два трилиона долара, што 30 пута премашује њихов чисти годишњи приход? Да ли ће се ови људи цењкати, ако им озбиљни купац понуди добру цену?”.

Како сматра Иноземцев, руски олигарси ће се са радошћу ухватити за ову могућност, пошто ”већина представника руске елите припремљена је за то да може да изгуби све своје активе”.

Велики део чланка посвећен је разматрању питања о томе није ли превисока означена цена. ”Два трилиона долара је мање од половине суме (4,79 трилиона) коју су САД већ потрошиле на бесмислени рат у Ирау, - објашњава аутор чланка. – То су отприлике два војна буџета САД (2017/18. финансијске године војни буџет САД износи 824, 7 милијарди долара). Два трилиона долара је десети део федералног дуга САД или она сума за коју се овај дуг увећава сваке две године”.

Може се такође додати да је у оквиру програма ”количинског смањења” америчка Федерална резерва поделила банкама 3,5 трилиона долара. ”Два трлиона долара тешко да се могу назвати високом ценом за уклањање највеће егзистеницијалне претње која се надвила над САД”, - закључује аутор The American Interest.

”Поред тога, не треба да размишљамо о тих 2 трилиона долара као о новуцу који треба потрошити и заборавити, - објашњава аутор. – Куповина Русије ће бити најбоља инвестиција коју је америчка влада икад предузела. Вредност руских компанија је веома потцењена и чини само малио део цене њихових америчких пандана. Ако Русија добије одговорније руководство и транспарентнији судски систем, ови активи ће скочити најмање пет пута”.

Аутор идеје је предвидео да ”пре склапања овог посла сви предтавници Русије треба да добију имунитет од судског гоњења за финансијски криминал, да сав новац који лежи на условно-депозитним рачунима буде ослобођен од свих провера и да учесници посла који продају активе веће од 20 милиона долара добију пасоше западних земаља или дозволе сталног боравка”. Тако ће новац који Запад потроши на овај посао остати унутар западних привреда и биће реинвестиране у некретнине, акције и друге активе развијених земаља. ”При томе ће западне компаније добити огромно ново тржиште, гигатнске ресурсе и таленте”, - пише The American Interest. ”Неко може рећи да је овај пројекат превише нереалан, зато што у њему треба да се споје политика и бизнис, - пише аутор идеје. – Могу да тим да се сложим, мада, могуће је да ипак треба да покушамо да га реализујемо, пошто су се политика и бизнис већ тесно испреплитали у фигури човека који тренуто заузима дужност домаћина Беле куће”.

Владислав Иноземцев је члан научног савета Руског савета за међународне послове (РСМП) који је 2011. године формиран по указу председника Дмитрија Медведева. Међу суоснивачима РСМП је МИП Русије и Руски савез индустријалаца и бизнисмена. Званични медији називају ову организацију ”једним од инструмената јавне дипломатије и ”благе силе” Русије у свету”.


Извор ИА EADaily

Оцените чланак
(0)
(0)
captcha