Захарова: По питању регулисања косовске кризе ослањаћемо се на мишљење Србије

Photo

Важење резолуције 1244 СБ ООН о Косову не може се просто тако укинути по нечијој жељи, то је документ обавезан за примену. На то је подсетила званични представник МИП Русије Марија Захарова на брифингу 25. јануара у Москви, одговарајући на питање дописника EADaily, хоће ли аутоматски престати да важи дата резолуција у случају да буде потписан правно обавезујући споразум између Београда и Приштине као резултат Бриселских преговора.

Према механизмима рада УН, резолуција важи, њу нико није укинуо, казала је Захарова.

”Несумњиво, постоји развој политичких процеса, као што ви одлично знате на основу других међународних проблема. Резолуције се доносе, продужава се њихово важење, укидају или модификују. На пример, Сирија, проблеми на Корејском полуострву – у свим тим случајевима постоји одређени развој. Ми полазимо од тога да сама Србија несумњиво мора у првом реду да изрази свој став поводом тога да ли постоји неки развој у оквиру датог дијалога. У овом питању ћемо се несумњиво ослањати на мишљење Београда и законито изабраних власти. Тако се увек ради и ми смо увек представљали то управо у таквом кључу. Несумњиво, међународно право даје различите расплете, али на данашњи дан то је важећа резолуција и нико не може да је укине”, - подвукла је Марија Захарова.

Одговарајући на питање да ли то значи да бриселски дијалог ипак треба да буде окончан у УН, Захарова је изјавила: ”За то постоји став Србије, која треба да га искаже и фиксира на папиру. То се тиче и процеса који се одвија у ЕУ, и резолуције. После тога ће уследити одговарајући развој”.


Извор EADaily

Оцените чланак
(3.48)
(0)
captcha