Захарова: Вашингтон и Брисел дужни су да обуздају приштинске радикале

Photo

Снаге КФОР дужне су да испуне мандат СБ ООН који им је поверен и да не допусте насиље против косовских Срба, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу у Москви 15. марта, преноси информациона агенција EADaily.

Према њеним речима, на северу Косова који је насељен Србима бележи се пораст напетости. ”Власти косовских Албанаца пооштравају контролу на административној линији, мотивишући то неопходношћу пресецања по њиховом мишљењу нелегалних испорука робе из Србије, мимо стопроцентних такси које је Приштина увела у новембру 2018. године”, - казала је руски дипломата.

Захарова је такође истакла да се погоршава ситуација око ”доступности неких животно неопходних артикала”, пре свега прехрамбених намирница. Уз то, додала је она, Приштина је објавила потерницу за неким важним посленицима српске заједнице, а у местима уз регионе насељене Србима концентришу се притшинске снаге.

”Заједно са ултимативном платформом коју је 7. марта ове године усвојила ”скупштина” Косова и која просто чини бесмисленим даљи дијалог Београда и Приштине, као и недавним покушајем преузимања контроле над спрским делом металрушког комбината ”Трепча”, чиме би се фактички неколико хиљада запослених који издржавају породице лишило посла, наведене мере косовских власти представљају ништа друго до затезање омче и методично истискивање Срба из покрајине на рачун стварања немогућих услова и заплашивања у духу етничког чишћења”, подвукла је представник руског министарства.

Према речима Захарове, међународне структуре које одговарају за безбедност на Косову и Метохији, у првом реду КФОР, и раније, као и данас, нису спречавале агресивна дејства косовских Албанаца на северу покрајине.

”Кризна ситуација на северу Косова је последица дугогодишњег повлађивања Приштини од стране спољних координатора – САД и ЕУ. Тиме се објашњава данашња незајажљивост приштинских власти и њихова непомирљива линија у дијалогу са Београдом”, - подвукла је дипломата, додавши да су ”Вашингтон и Брисел дужни да обуздају приштинске радикале, који су стасали под покровитељством Запада и који циљано поткопавају мир и безбедност на Косову и представљају извор конфликта у балканском региону у целини”.

Како је раније саопштила агенција EADaily, министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће свака војна интервенција на Косову и Метохији која крши Бриселски споразум, договоре са НАТО-ом и снагама КФОР-а, изазвати одговор Србије. Тако је он прокоментарисао писања медија о томе да сепаратистичке власти Косова планирају да упадну у произовдни погон комбината ”Трепча” на северу Косова.


Извор: EADailyОцените чланак
(0)
(0)
captcha