1. мај. Историја празника.

Photo

1. мај је познат већини као празник комунистичке епохе, који је преживео политичке промене и остао у каландару као црвено слово. Ипак његова историја је много дужа. У паганска времена тог дана приређиване су прославе покровитељици плодности, богињи Маји. Управо име те богиње дало је назив последњем месецу пролећа и првом месецу сетвених радова.

Дан народног весеља 1989. године су од пагана преузели комунисти. У јулу те године на Другом конкресу Интернационале била је донета одлука да се 1. мај прогласи за Дан солидарности радника. Празник је утврђен у знак сећања на чикашке раднике који су се херојски борили против капиталиста и експлуататора и објавили штрајк против 15-сатног радног дана.

Први пут је Први мај обележен у пољској престоници Варшави. Масовна манифестација је окупила на централном тргу око 10 хиљада радника. Они су допли са паролама у рукама и без страха иступили у заштиту својих права.

У Русији 1. мај отворено је почео да се обележава тек после револуције 1917. године. Прва званична парада је одржана на Ходинском пољу 1918. године. Други дан првомајских празника радници и сељаци младе социјалистичке државе проводили су по традицији у природи. Званично су у земљи нерадни били 1. и 2. мај.

Доласком социјализма у Русију, првомајски празници су стекли други смисао. Празник није изгубио политичку обојеност и комунистичко расположење. Ипак грађани слободне земље више нису морали да се боре за своја права, зато су почели да изражавају подршку експлоатисаним народима, да се боре за мир и за изградњу равноправног комунистичког друштва. Последња званична првомајска поворка комуниста је одржана 1991. године.

Промењена свест руских грађана, условљена преласком на ново политичко уређење, захтевала је ревидирање суштине омиљеног празника. Почев од 1992. године, он је био преименован у државни Празник пролећа и рада. Ипак то не смета представницима разних странака и радницима да организују своје митинге, демонстрације и акције. Тог дана на улицама и трговима могу да се виде различите и противречне пароле.

Оцените чланак
(0)
(0)
captcha