АВТОВАЗ започео производњу LADA Vesta CNG с мотором на гас

Photo

Предводник руске аутомобилске индустрије АВТОВАЗ започео је производњу хибридне верзије LADA Vesta CNG на два вида горива. Први пут у историји фабрике аутомобила у продају ће отићи LADA са серијским мотором на гас, који ће као гориво користити компримовани природни гас, пишу ГОСНОВОСТИ.

Нова верзја LADA Vesta CNG ће имати могућност да користи као гориво како бензин, тако и природни гас. У датом случају то је метан, који је најбезбеднији, еколошки чист и најјефтинији вид аутомобилског горива. Произвођач подвлачи да ће коришћење метана повећати ресурс мотора и више него троструко смањити утрошак горива.

Еколози такође истичу да се природни гас метан у случају процуривања ефикасно расејава у атмосфери због чега није толико опасан за избијање пожара.

Треба напоменути да се гасна смеса пропан-бутан којом су пуњени мотори застарелог типа, нагомилавала на местима цурења и имала је велики степен ризика од експлозије.

Управо зато су конструктори LADA Vesta CNG поклонили посебну пажњу безбедности. АВТОВАЗ објашњава да је савремена гасна боца од композитног метала снабдевена поузданим осигурачем и специјалним брзинским вентилом, који искључује могућност пуцања боце, као и неконтролисаног цурења гаса приликом оштећења горивне магистрале. Боца величине 90 литара може да прими 18 кубних метара гаса и налази се у пртљажнику иза задњних седишта. Постављање гасне опреме практично није утицало на практичност возила захваљујући томе што LADA Vesta има пртражник од 480 литара.

Једна боца је довоља аутомобилу да пређе више од 1000 километара. Али ако метан у балонима нестаје, конструктори су предвидели систем који аутоматски пребацује напајање мотора на бензин. При томе је предвиђена и принудна смена горива помоћу ручног прекидача гас-бензин.

Прва партија нових LADA Vesta CNG на гас, чија производња је започела још у мају, ускоро ће бити испоручена корпоративним клијентима ради тестирања. После тестирања, АВТОВАЗ ће додатно саопштити датум испоруке првог возила дилерској мрежи.


Извор ГОСНОВОСТИ

Оцените чланак
(3.11)
(0)
captcha