Bloomberg: Русија ће снабдети пшеницом цео свет

Photo

Неки грађани тврде да Русија егзистира само на рачун продаје нафте и гаса. Ретко кад из уста тих скептика може да се чује неки позитиван закључак о будућности Русије, пошто је њихов став оштар – природни ресурси ће скори бити исцрпљени, пишу ГОСНОВОСТИ.

Међутим, Русија не живи само од нафте и гаса. На пример, производња пшенице у Русији из године у годину обара нове рекорде. А то је новац, јачање спољнотрговинских веза и гарант будућности.

Познато издање Bloomberg дошло је до закључка да је производња пшенице у Русији нагло порасла. Повољни услови су довели до пораста фармерских прихода, а то је са своје стране дало велики подстицај развоју руске економије. За Москву је то посебно пријатна вест, пошто се Кремљ труди да смањи зависност од увоза пољопривредних производа.

Такође информациона агенција је истакла да је развој дате области у Русији омогућио Москви да заузме велики део међународног тржишта и међу онима који су изгубили нашли су се велики испоручиоци, па и САД.

По прогнозама стручњака страног издања у догледној будућности Русија треба да постане водећи извозник пшенице, а удео њеног извозног тржишта ће скочити са 1% као што је било 2000. године до 18% у овој сезони.

Аутор Антон Орловски

Извор ГОСНОВОСТИ


Оцените чланак
(3.3)
(0)
captcha