Допинг и политика: Москва мора да одреагује на притисак Запада

Photo

У интервјуу ТВ каналу CNN, шеф Америчке антидопинг агенције USADA Тревис Тајгарт позвао је МОК да казни Русију због тога што је створила ”допинг систем”, што следи из такозваног Меклареновог извештаја.

Тајгарт сматра да Русији остаје само да призна истинитост тих закључака и да учини све да овај ”систем” који тобоже постоји у Русији буде потпуно расформиран.

Док не дође до ”признања” и ”расформирања”, Тајгарт предлаже да се Русија привремено искључи из МОК-а.

Члан Управног одбора и руководилац Комитета за безбедност Међународне Асоцијације спортског права Анатолиј Песков у разговору са ФБА ”Економика севодња” истакао је да Олимпијска повеља заиста допушта обуставу чланства неке земље у МОК-у.

”У складу са Олимпијском повељом, то је правило 59, против било ког националног олимпијског комитета, између осталог и против Олимпијског комитета Русије, могу бити предузете такве мере као што је привремена обустава чланства у међународном олимпијском покрету. Зато морамо да признамо да се Тејгартови захтеви са теоријске тачке гледишта могу испунити”, - констатује Песков.

Али како сматра Песков, најважнија околност у Меклареновом извештају је чињеница да овај правни документ није резултат независне истраге.

”Она је била одређена према препоруци независне комисије WADA – Светског антидопинг комитета и изведена је без учешћа руских стручњака, укључујући отварање проба, што је на крају и постало предмет изведених закључака. При томе, истрага господина Мекларена је међународни правни акт који претпоставља одређене међународне процедуре. У тој истрази не само да нису учествовали руски стручњаци, већ ни стручњаци других земаља које би могле да представљају тамо наше интересе”, - констатује Песков.

Како тврди Песков, нема никаквих гаранција да ове пробе нису биле замењене или оштећене.

”Зашто морамо да верујемо том извештају, ако у њему нису биле на одговарајући начин означене међународне процедуре. То је грешка доктора права, професора Мекларена”, - закључује Песков.

Песков сматра да без поштовања међународних процедура у истрази и без учешћа независних експерата, закључци Меклареновог извештаја могу бити подвргнути сумњи.


Извор ФБА «Экономика сегодня»

Оцените чланак
(0)
(0)
captcha