Експерт: С-500 значајно превазилази С-400

Photo

Као што се зна, ВКС Русије ће већ 2020. године почети да добија најновије противваздушне ракетне системе С-500, који ће, према прелиминарним подацима, ускоро заменити С-400. О томе пишу ГОСНОВОСТИ.

Како сматра војни експерт Виктор Баранец, разлике С-500 у односу на свог претходника омогућиће овој техници да заузме стабилно вођство у датом сегменту.

Треба истаћи да С-500 представља нову генерацију противваздушних ракетних система ”земља-ваздух”, што овај комплекс чини потпуно универзалним: циљ ракетног система моће да буде како балистичка ракета, тако и аеродинамички циљ (авион, хеликоптер, крстарећа ракета).

”Главна разлика С-500 је у томе што се у овом систему реализује принцип одвојеног погађања балистичких и аеродинамичких циљева. И ако можемо да кажемо да је С-400 систем ПВО који обара циљеве у атмосфери, тачније до 100 километара, С-500 је систем који већ ”залази” у блиски космос”, - скреће пажњу војни експерт.

Такође, како тврди Баранец, С-500 је у стању да погађа интерконтиненталне балистичке ракете на висинама до 600 километара, суперсоничне циљеве који лете брзином већом од пет маха, као и нискоорбиталне сателите противника.

”С-500 ће у многоме превазићи С-400 који стоји у наоружању. Руска армија одавно чека овај систем. Мислим да ће С-500 стећи исто тако велику славу као наши легендарни С-400”, - убеђен је Баранец.


Извор ГОСНОВОСТИ

Оцените чланак
(0)
(0)
captcha