Краснојарски научници направили фластер од биополимера за брзо зарастање рана

Photo

Научници Сибирског федералног универзитета направили су фластере од два разградива биополимера за лечење оштећене коже. Фластер може да се користи приликом опекотина, посекотина, рана. Истраживања су показала да зарастање рана под биополимерским фластерима тече три пута брже него приликом коришћења обичних завоја од тканине и фластера.

За ране се користе полимери који доприносе зарастању меких ткива. Нови материјал је биокомпатибилан и разградив, зато фластер организам не одбацује. При томе разградиви фластер се полако раствара и не треба да се уклања из ране.

”Материјал је по својим својствима близак кожи. Он упија влагу, изржљив је, пропушта гасове. Под њим се стварају повољни услови за зарастање ткива. Такође спречава продирање инфекције, али истовремено даје рани да дише”, - рекла је издању Лајф Светлана Прудникова, професор Сибирског федералног универзитета.

За прављење фластера су такође кориштене ћелије везивног ткива животиња. Фластер не само да помаже да зарасту посекотине и опекотине, већ и формира нове слојеве коже. Сада научници планирају да добију лиценцу и да тестирају фластер на човековој кожи. Већ наредне године фластер може да се појави у апотекама и болницама.


Извор Life

Оцените чланак
(0)
(0)
captcha