”Летећи” возови могу да се појаве у Русији

Photo

Уједињени научни савет ОАД ”РЖД” одобрио је концепцију да се у Русији направи вакуумно-левитациони саобраћајни ситем, чију идеју су годину дана разрађивали стручњаци ВНИИ железничког саобраћаја, НИИ вакуумне технике и других научних организација, саопштава лист ”Гудок”.

Сада је главна препрека за увећање брзине возова трење у систему точак-шина и аеродинамички отпор железничког састава. Решење првог проблема било је коришћење магнетног јастука. Железничке пруге на основу магнетне левитације – ”маглеви” – омогућавају да се развије брзина преко 400 километара на сат, мада даље увећање брзине води до експоненцијалног раста отпора ваздуха, пише интернет-ресурс ”Редкие земли”.

Инжењери предлажу да се за решење овог проблема састав сместиу цев са разређеним ваздухом, где је притисак 10 пута нижи у поређењу са атмосферским. Уз прилично умерени утрошак енергије за одржавање потребног вакуума, то ће омогућити да се осигура економски оправдана брзина кретања састава од преко 1000 километара на сат.

Пре годину дана Уједињени научни савет РЖД је формирао радну групу, којој је било поручено да проради концепцију оваквог саобраћајног ситема у Русији.

Према концепцији, возови у капсулама ће се кретати у херметичном цевоводу пречника од 2 до 5 метара, где ће се одржавати притисак од 25 до 80 паскала. Такав притисак ће омогућити да се смањи отпор најмање сто пута, што ће обезбеднити саставу брзину до 1000-1200 километара на сат.

Дужина таквих магистрала треба да достигне од 500 до 2 хиљаде километара, рок исплативности инвестиције неће бити дужи од 20 година.


Извор Интернет-ресурс ”Редкие земли”

Оцените чланак
(0)
(0)
captcha