Медији сазнали за одбијање руских милијардера да плаћају порез у домовини

Photo
© pixabay.com

Два човека из прве стотине најбогатијих руских бизнисмена по верзији часописа Forbes изјавила су ће рађе изгубити статус пореског резидента Русије, него што ће платити овде порез, пише агенција Reuters.

Према њиховим речима, они су се одлучили на такав корак после ступања на снагу ”закона о деофшроизацији” 2014. године, према којем власници офшор компанија морају да разоткрију своје активе руским властима и плаћају за њих порезе.

Агенција истиче да нема званичне статистике о томе колико је људи изгубило статус пореског резидента Русије од тренутка усвајања закона. Такође нема јавних података о висини актива које они поседују. Бивши чиновник близак Кремљу изјавио је издању да је, према његовим оценама, отприлике трећина од 500 најбогатијих руских бизнисмена напустила земљу од тренутка усвајања закона о деофшоризацији. Који се део њих руководио нежељом да плаћају порез у Русији он није прецизирао, мада је истакао да је велика вероватноћа да тај удео није мали.

Према подацима агенције, у руском бизнису је формиран цео сегмент власника који су сачували основне активе у Русији, мада се налазе ван руског пореског система.

”Један од водећих руских бизнисмена који је пожелео да остане анониман, саопштио је агенцији да када не би било закона о контролисаним страним компанијама, он би наствио да плаћа порез у Русији, мада ”сада то није могуће”.

Према закону о контролисаним страним компанијама, руски порески обвезници су дужни да подносе извештаје о офшор компанијама које им припрадају. Овај закон се тиче оних бизнисмена који више од 183 дана годишње проводе у Русији.


Извор ИА Росбалт

Оцените чланак
(0)
(0)
captcha