Московски археолози пронашли древну некрополу из 17. века

Photo

У Москви су археолози пронашли део древне некрополе из доба Петра Првог. Белокамени надгробни споменик и фрагменти гробнице су били пронађени у улици Сретенка за време археолошког мониторинга радова на програму ”Моја улица”, саопштава званични сајт Градоначелника Москве.

Приликом замене канализације у улици Сретенка, поред зграде број 20, у раскопаном рову пронађене су рушевине темеља цркве Спаса Преображења у Пукарама. А поред остатака цркве нађена су камена надгробља: једно са орнаментом у облику траке и друго – фрагмент камене плоче која је стајала поред узглавља. Научници истичу да је на том месту од 17. века било црквено гробље.

У чему је загонетка древне гробнице

Црква Спаса Преображења у Пушкарама је била подигнута 1681. године. Осамдесет година касније храм је био реновиран, додата је јужна припрата, а звоник је постао виши за два нивоа. 1935. године црква је дигнута у ваздух, а на њеном месту подигнута школа. Темељ древне грађевине није сачуван после експлозије, као ни гробље које се налазило поред цркве. Тек 1998. године зидари су приликом изградње нове зграде школе нашли прве трагове гробља, између осталог људске остатке, који су били поново сахрањени.

Како истичу престонички археолози, сада је пошло за руком да се пронађе још један део изгубљене древне некропоље. Могуће је да су се ови фрагменти гробнице нашли далеко од цркве после експлозије 1935. године. Све нађене остатке су описали стручњаци, а ускоро ће бити донета одлука о месту њиховог преношења.


Извор Званични сајт Градоначелника Москве

Оцените чланак
(0)
(0)
captcha