Московски манастири: Спасо-Андроникова обитељ

Photo

Спасо-Андроникова обитељ једна је од најстаријих у Москви. А Спаска саборна црква у Спасо-Андриниковом манастиру најстарији је сачувани храм у Москви.

Када је 1358. године митрополит Алексеј кренуо у посету у Константинопољ, на путу га је ухватила снажна олуја у околини залива Златни Рог. Управо тада митрополит се зарекао да ће у случају спасења у Москви изградити саборну цркву у име оног светца који се прославља тог дана. Непогода је пала на празник Спаса Нерукотворног. Вративши се у Москву, митрополит је ударио темеља Спаског манастира. Његов центар постаје саборна црква Спаса Неруктворног, изграђена тада од дрвета.

Први игуман манастира био је Андроник, један од омиљених ученика преподобног Сергија Радоњешког. Када су га уврстили у свеце, манастир је добио назив Спасо-Андрониковог.

За време игумана Александра, 1420. године, била је подгнута од камена Спаска саборна црква, која је заузела место претходне, дрвене. Њене зидове украсили су познати руски иконописци сао што су Даниил Черни и Андреј Рубљов. Рубљов је овде примио постриг и дуго је остао у обитељи, али као монах. Оба мајстора умрла су међуовим здинама и сахрањена су на територији манастира (нажалост, место где су се налазили гробови није остало обележено).

Крајем осамнаестог века на територији манастира је изграђен величанствен надвратни звоник. Аутор тог чуда био је архитекта Родион Казаков. Прво је план изградње подразумевао да ће звоник премашити исту такву грађевину у Кремљу – звоник Иван Велики, али цар Павел Први није то дозволио.

После доласка бољшевика на власт невоље нису заобишле обитељ – Спасо-Андроников манастир је био прилично разорен 1919. године. Овде су се неко време налазили станови за пролетере, затим је на територији манастира била смештена колонија за деликвенте. 1930. године миниран је и звоник.

Али фреске Андреја Рубљова спасле су обитељ од потпуне деградације. У овдашњој цркви отворен је тематски музеј. И тек 1989. године Спасо-Андроников манастир је био враћен цркви.


Оцените чланак
(0)
(0)
captcha