Московски мостови: Велики камени мост

Photo

Занимљива је историја Великог каменог моста. На његовом месту био је ”живи” мост који се растављао како би пропустио бродове. Он је представљао повезана дебла по којима је било прилично ризично прелазити пешке, тим пре колима.

По указу цара Михаила Фјодоровича, 1643. године мајстор из Стразбурга Јагон Кристлер је почео изградњу првог сталног каменог моста преко реке Москве. Али после смрти мајстора (а до тада и цара), изградња је престала, пошто се сматрало да је план превише смео и скуп, пише сајт ”Шетња по Москви”.

Изградња је обновљена и завршена 1682-1687. године на иницијативу принцезе Софије и Василија Голицина. Изградњу је завршио монах Филарет према старом Кристлеровом плану који је иза себе оставио дрвени модел моста.

Средства потрошена на изградњу моста тако су задивила савременике, да се појавила изрека ”Скупље од Каменог моста!” (када је требало рећи да је нешто јако скупо). А по сведочењу историчара Москве И. М. Снегирева, који је затекао још стари мост, он је ”сматран за једно од престоничких чуда, заједно са Иваном Великим, Сухаревском кулом, Цар-звоном и Цар-топом”.

Занимљиво је да је мост био 3-4 пута шири од најширих московских улица, и зато су са обе стране подизали разне павиљоне. У Петрово време на мосту су стајали павиљон Предтеченског манастира и четири камена павиљона кнеза Мењшикова, дуванска царина и пивница. На крају моста била је крчма ”Заверњајка”. Испод Великог Каменог моста био је пивни ледник. При томе испод моста су се окупљали ”лопови” и ”пропалице”. А посебно је по злу чувен био један од лукова на левој обали – ”девета ћелија”, поред које московљани нису волели да пролазе кад падне мрак.

Средином 19. века оронули мост су решили да сруше. Рушење је било тешко, пошто је камен био врло чврсто постављен, требало је употребити динамит.

На месту срушеног моста 1858. године изграђен је нови, први у Москви метални тролучни мост по пројекту Таненберга.

Савремени мост био је подигнут 1938. године.


Извор Сајт ”Прогулки по Москве”

Оцените чланак
(0)
(0)
captcha