Москва постала центар средњовековних ”обрачуна”

Photo

Три мајска празнична дана над престоничким парком-музејом ”Коломенское” лебдео је дух правог правцатог Средњег века. Ових дана ту је одржаван Витешки турнир Светог Ђорђа – гранциозна историјска реконструкција, посвећена најупечатљивијим догађајима једне од најинтересантнијих и преломних епоха људске историје – касног Средњег века.

За разлику од ранијих периода са њиховим врло суровим наравима, у 15. веку витешки турнири су се претворили у нешто средње између суровог спорта и богатог призора. Управо том периоду је и посвећена реконструкција.

Као и претходних година, учесници су се такмичили у џостингу (обарање с коња дрвеним копљима), у групним коњичким сукобима (мел) и двобојима дворучним оружјем.

У турниру је учествовало девет најпознатијих витезова Русије, Норвешке и Француске. У складу са правилима турнира, у свакој номинацији витез добија поене. Такође поене може да заради тако што ће пред Судом дама испољити галантност и друге витешке врлине. Победник турнира одређен је по суми поена.

Савремено ”витештво” није превише доступна занимација, не само у Русији, већ и у другим земљама.

”Треба почети најмање од 10 хиљада евра да би се купио добар оклоп, - тако је норвешки витез Ивар Мауриц-Хансен одговорио ”Ридусу” на питање колико све то кошта. Што се тиче коња, све зависи од тога колико имате времена за припрему. Може се купити коњ за хиљаду евра, али вам после треба много времена и новца да га добро припремите за наступ. Тако да за добру припрему у сваком случају треба неколико десетина хиљада евра”.

Такође, одговорност оног који се бави израдом оклопа је врло велика.

Треба истаћи да се и у Средњем веку и данас оклоп за турнир веома разликује од борбеног. Пре свега, он је тежи, због велике дебљине предњег дела, на који углавном пада основни ударац противничког копља за време џостинга.

Још једна важна одлика оклопа за турнир је чврсто фиксирање шлема. То је неопходно како би се борац заштитио од скоро гарантованог прелома врата приликом ударца копља у главу. За време обарања витез не може да окреће главу заједно са шлемом, већ је приморан да гледа само кроз уски отвор у оклопу, попут тенкисте у тенку.

На питање дописника ”Ридуса” о томе шта осећа витез када га удари противничко копље, победник овог турнира, руски витез Андреј Камин одговорио је прилично лаконски: ”Замислите да вас удара парче метала које лети приличном брзином. Да нема оклопа, то је смрт”.

Аутор Максим Легуенко

Извор Агенција грађанског новинарства РидусОцените чланак
(3.66)
(0)
captcha