На Дан Русије у Москви ће бити организована чајанка са гигантским самоваром

Photo

Како је изјавила прес-служба Департмана за националну политику и међурегионалне везе Москве, ”Самоварфест” ће бити одржан у парку ”Ермитаж” 12. јуна од 12:00 до 21:00. Специјално за празник направљен је месингани самовар висок око два метра. Он треба да уђе у Књигу рекорда Русије као највећи у земљи. На њега је окачена таблица са називом ”Москва” и натпис ”Самовар за 24 ведра”, саопштава званични сајт Градоначелника Москве.

”Самовар ће бити постављен на мање постоље, око којег ће стајати дрвени столови и клупе. Он ће имати шест славина из којих ће моћи истовремено да се врући напитак разлива у шољице. Самовар ће се ложити, као што је и ред, дрвима и шишаркама”, - саопштила је прес-служба Департмана.

Како је прецизирала организатор фестивала Наталија Долгарева, планирана чајанка ће бити не само једна од најмасовнијих у Москви, већ и мултинационална. више од сто представника разних националности који живе у престоници, обући ће традиционалне костиме и доћи на ”Самоварфест”. На фестивалу ће такође моћи да се купе јела разних кухиња: плов, пељмењи, ражњићи, сармице од винове лозе, разне пирошке. Посетиоцима ће уз чај понудити пециво и друге слаткише.

”Основни задатак ”Самоварфеста” је да се градска атмосфера учини максимално пријатељском”, - истакла је Наталија Долгарева.

Према њеним речима, овај самовар треба да уђе у Књигу рекорда Русије као највиши месингани самовар. У њој су већ уписани подаци о највећем самовару од 550 литара, који је 2014. године направљен у Перму од нерђајућег челика.


Извор Званични сајт Градоначелника Москве

Оцените чланак
(0)
(0)
captcha