Најпознатије московске продавнице: ГУМ

Photo

Сви путници који дођу у Москву обавезно сврате на Црвени трг. То је велики трг поплочан црвеном циглом, на којој стоји много чувених споменика културе. Један од њих је ГУМ (Главный Универсальный Магазин – Главна робна кућа) – велики тржни центар, најпопуларнији у Русији.

ГУМ је један од најпознатијих тржних центара не само у Русији, већ на целом постсовјетском простору. Здање подигнуто у псеудоруском стилу постало је симбол Русије као и саборна црква Василија Блаженог или Кремљ.

Горњи трговачки редови, будућу ГУМ, отворен је 1893. године уз сканал: власници тезги које су раније стајале на његовом месту, двадесет година су се одупирали изградњи. Нови ”пасаж” са фасадама у патриотском неоруском стилу (архитекта Александар Померанцев) и стакленим сводовима (инжењер Владимир Шухов) брзо је постао омиљен међу московљанима. Овде су шетали, куповали (у 322 секције) и слушали концерте.

ГУМ. © Moscowjob.net - http://moscowjob.net/2014_Moscow_TSUM_inside_2.JPG, CC BY-SA 4.0. (wikimedia.org, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36936544)ГУМ. © Moscowjob.net - http://moscowjob.net/2014_Moscow_TSUM_inside_2.JPG, CC BY-SA 4.0. wikimedia.org (https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36936544)


Горњи трговачки редови су били 1918. године затворени и у згради су отворене канцеларије. Године 1921. поново је отворена продавница под називом ”Главна робна кућа”. Први ГУМ је радио десет година. Овде су 1931. године поново смештене канцеларије, а на другом и трећем спрату станови. После Стаљинове смрти 1953. године ГУМ је коначно отворен. Људе који су стајали у редовима испред најбоље својетске робне куће у шали су звали хуманисти (игра речи: гум – гуманист/хуманиста). Крајем 90-их година ГУМ је реновиран.

Прву рекламу ГУМ-а урадио је Мајаковски, и она је гласила овако: ”Све што тражи тело, желудац и ум/Све ће човеку обезбедити ГУМ”.

Управо из ГУМ-а Левитан је пренео радосну вест о победи 9. маја 1945. године.

ГУМ је познат не само по продавницама, већ и по својој фонтани, која представља оваплоћење архитектонског генија и поред које су биле заказане хиљаде романтичних сусрета и пословних састанака. Фонтана у централном делу ГУМ-а је историјски споменик, подигнут 1906. године. Прво је чаша фонтане била округла и направљена у облику куполе. Свој тренутни осмоугаони облик она је стекла 1958. године, за време реконструкције. Гости који се нађу у центру ГУМ-а, поред фонтане, виде воду како ”игра”. Млазеви фонтане као да изводе кореографске тачке. А сваких пола сата централни млаз прсне више од 20 метара у висину.

ГУМ. © I, Sailko, CC BY-SA 3.0. wikimedia.org (https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16619679)ГУМ. © I, Sailko, CC BY-SA 3.0. wikimedia.org (https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16619679)


Изградња Горњих трговачких редова, започета још за време цара Александра Трећег, подразумевала је да ће људи овде долазити не само да купују, већ и да се одморе и разоноде, да проводе ту много времена. Управо зато у фази пројективања у згради је био планиран тоалет и аутономна канализација.

Историјски тоалет имао је два излаза: одвојено за мушкарце и жене. За интеријер узет је фински гранит и таруски мермер. У тоалетним кабинама постављени су бидеи и клозетске шоље од фајанса, довезени из Енглеске. На сточићима су стајале пудријере и парфем на ”женској половини”, колоњка вода у ”мушком делу”.

У пространом фоајеу налазила се гардероба и фине кожне фотеље. Госте је услуживао посебни портир.

Историјски тоалет у ГУМ-у је затворен ради ремонта 2004. године. Радови су трајали скоро 7 година.

Рестауратори су се потрудили да максимално прецизно обнове некадашњу раскош: вратили су претходни план просторије за одмор и оригиналне цртеже на мермерним зидовима; у Мурану су наручене лампе од бронзе, са чувеним стаклом. Све то обновљено је захваљујући сачуваним скицама с краја 19. века.Оцените чланак
(2.93)
(0)
captcha