Научници из Томска направили гориво које не заостаје за угљем

Photo

Томски научници са Томског политехничког универзитета смислили су ефикасни начин да примене одрађено машинско уље. Истраживачи су пронашли потпуно нову врсту горива, која се заснива на угљу, води и индустријском отпаду. Они сматрају да ће управо такав састав помоћи да се смањи цена енергије и негативни утицај на животну средину, саопштава РИА VistaNews.

Још 80-их година човечанство је почело да користи течно гориво у чији састав улазе вода и угаљ. Ипак у поређењу са обичним угљем оно није било тако ефикасно. Томски научници решили су то питање, додавши у састав запаљиви елемент. То омогућава да се увећа ослобађање топлоте и по том показатељу ново гориво достиже вредности традиционалног угља.

Доцент Томског политехничког универзитета Дмитриј Глушков, један од учесника истраживања, изјавио је да приликом сагоревања ове смесе (вода, угаљ и запаљиви елемент) у атмосферу доспева мног мање штетних продуката и издувних гасова. Максимална температура коју су научници успели да достигну износи 1100 степени Целзијуса. Највиши резултати су добијени приликом додавања машинског уља као запаљивог елемента.

Приликом коришћења таквог метода за производњу енергије могу се прерађивати индустријски отпади. То ће смањити оптерећење на екологију наше планете. Јер приликом процеса сагоревања ослобађа се много мање оксида сумпора и азота.


Извор РИА VistaNews


Оцените чланак
(0)
(0)
captcha