Научници Универзитета ”Ломоносов” допустили могућност да се религија појавила под дејством бактерија

Photo

Биолози Московског државног универзитета ”Ломоносов” не искључују да су различите религије могле да настану под утицајем бактерија. Посебни микроорганизми су модификовали људско понашање, натеравши homo sapiens-а да поверује у натрприродне појаве, саопштава се у часопису Biology Direct.

Научници мисле да скоро све светске религије могу бити ”производ” деловања бактерија које живе у цревима и другим областима човековог тела. У прилог постојању оваквих микроба говори чињеница да микрофлора црева управља апетитом, склоношћу ка гојазности, чак и прехрамбеним навикама, делујући на нервне ћелије црева и мозга.

Као једну од потврда своје хипотезе биолози су назвали чињеницу да многи религизони обреди на Земљи провоцирају човека да се зарази бактеријама, на пример обрезање у јудаизму, причешће у хришћанству, хаџ у исламу, ваљање по земљи и купања у Гангу код индуса, као и ритуални канибализам код низа племена.

Из истог разлога неке религије негативно се односе према коришћењу презерватива, вакцинама и другим процедурама, које људе штите од ”заразе”, претпоставили су биолози Московског државног универзитета.

Аутори хипотезе истичу да је ”микробе религиозности” за сада немогуће пронаћи, пошто микрофлора људских црева садржи огроман број бактерија и вируса. Укупан број тих микроорганзама 10 пута премашује број човекових ћелија.


Извор Информациона агенција ”Росбалт”

Оцените чланак
(0)
(0)
captcha