Патријаршијски рибњаци – један од загонетних кутака Москве

Photo

Патријаршијски рибњаци су визит-карта Москве. Треба истаћи да се управо тако зове јединствено вештачко језерце и сквер уз њега у историјском центру престонице. Историја овог места прилично је необична и загонетна.

Од давнина на овом месту налазила се Козја мочвара. Постоји неколико верзија како је она добила назив:

- прва верзија везана је за велики број коза које су пасле на том месту;

- друга верзија повезује ово место са нечистом силом која је обитавала у самој мочвари и приређивала разне непријатности овдашњим становницима;

- трећа верзијакаже да се у близини налазило угајалиште коза одакле је царски двор добијао најфиније руно.

У 17. веку патријарх Гемоген је одабрао ово место за своју резиденцију, сама мочвара је исушена, на њиховом месту изграђено је насеље које је добило назив Патријаршијско. Према наредби патријарха Јоакима 1683-84. године овде су ископана три рибњака, где је за патријаршијску трпезу узгајана риба. Рибњаци су пречишћавани подземним изворима.

Пошто је Петар Први почетком 18. века забранио патријаршество као такво, само насеље је опустело и пропало. Рибњаци су били запуштени, зарасли су и поново постали мочвара. Тек у 19. веку два рибњака су била коначно затрпана, а један је очишћен и постао је декоративни елемент парка који је подигнут око њега.

© pixabay.com© pixabay.com


Патријаршијски рибњаци су прилично познато место: у зимско време на језеру је радило најчувеније клизалиште, управо овде је писац Лав Толстој доводио своје кћери да се клизају. У роману ”Ана Карењина” Лав Толстој описује управо ово место у сцени када Љевин тражи Кити на клизалишту. Такође сценом на Патријаршијским рибњацима почиње познати роман Михаила Булгакова ”Мајстор и Маргарита”: ”Једном на пролеће, у незапамћено вруће предвечерје, у Москви, на Патријаршијским рибњацима, појавила су се два грађанина”.

Као ништа мање занимљива чињеница која се односи на Патријаршијске рибњаке може да се истакне и понашање животиња у овом кварту. Довољно је рећи да ни мачке ни пси не прилазе самој води, а лабудови и патке се ноћу враћају са језера у зоолошки врт. Дату чињеницу може да осветли документ сачуван у милицијској архиви. Сама суштина документа своди се на то да се Миша К, десет година стар, опкладио да ће препливати језеро и око 9 сати увече скинуо је са себе одећу и запливао. На самој средини рибњака Миша К. је утонуо, сви дечаци са којима се кладио разбежали су се у страху. О самом догађају испричали су одраслима тек ујутру. Али… После брижљиве претраге језера, тело дечака није нађено.

Патријаршијски рибњаци су реконструисани 2003. године. Обновљен је не само рибњак, већ и територија парка око њега. Обале Патријаршијског рибњака су очишћене и украшене, у воду је пуштена жива риба. Поред Патријаршијског рибњака можете да видите споменик Ивану Андрејевичу Крилову, познатом баснописцу. Преко пута њега, као да је ка њима уперен његов поглед, стоје јунаци његових басни. Овде су представљене басне ”Слон и пас”, ”Мајмун и огледало”, ”Врана и сир”, ”Квартет” и друге.

Оцените чланак
(3.3)
(0)
captcha